Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Har en hand på pokalen – efter rånet på Ullevi

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En rätt usel insats – men tre blytunga poäng. 

Efter rånet på Gamla Ullevi har Djurgården nu ena handen på Lennart Johanssons-pokal. 

Jag har svårt att se laget missa det här drömläget. 

När den historiskt jämna guldstriden rullade vidare till Göteborg satt Djurgårdens guldkonkurrenter och höll på Blåvitt. Hammarbys Nikola Djurdjic hade efter den sprakande segern mot MFF i söndags, passat på att skicka med en psykning till Djurgårdens spelare, inför vad som skulle vara en av de viktigare matcherna som klubben spelat på bra många år. 

Med alla fyra topplag på 59 poäng hade Djurgården, med en match mindre spelad, ett gyllene läge att koppa ett järngrepp om SM-guldet. 

Seger mot IFK Göteborg, som inte hade något att spela för, skulle gjort att det ”bara” skulle behövas fyra poäng på de återstående matcherna mot Örebro SK hemma och IFK Norrköping borta, för att säkra klubbens första SM-guld på 14 år. 

Inför matchen hade sportchefen Bosse Andersson försäkrat att Djurgården inte kände av någon press. 

Inte kände av några nerver. 

Men sett till matchens första 45 minuter var det en sanning med viss modifikation. Om man vill vara snäll. 

Att beskriva Djurgården som urusla var närmare sanningen. 

Efter den första halvleken hade Tobias Sana och Hosam Aiesh haft lekstuga med det blårandiga försvaret. Elliot Käck måste ha varit yr efter de första 45 minuterna, med tanke på hur uppsnurrad han blev vissa stunder. 

Lasse Vibe hade också fått ett korrekt mål felaktigt avvinkat för offside. 

Djurgården hade tur att det stod 0-0 efter den första halvleken. 

I andra blev det inte mycket bättre. Blåvitt satte högsta fart direkt och fick ett jätteläge att göra 1-0 efter bara några sekunder. 

IFK Göteborg blåstes på en solklar straff när Jacob Une Larsson gjorde ner Giorgio Kharaishvili i mitten av andra. 

Inget talade för en bortaseger. Jag tror alla Djurgårdare hade tagit en poäng just då. 

Och fram tills den 70:e minuten hade Buya Turay alltsomoftast varit felplacerad, slarvat i passningsspelet eller sett vilsen ut. 

Många Djurgårdssupportrar slet nog sitt hår att han inte blivit utbytt tidigare, där Emir Kujovic satt på bänken redo att komma in. 

Men i den 70:e minuten, efter en hörna, klippte Bura Turay kliniskt in 1-0 och skickade den blårandiga delen av Gamla Ullevi till sjunde himlen. Fingertoppskänsla av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att inte byta ut lagets skyttekung. 

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson satt några rader bortanför mig i den andra halvleken. 

Jag roade mig med att titta bort mot honom efter Buya Turays mål. 

Inte en min. 

Som om han inte fattat vad som hade hänt. 

Efter en halv minut brast han ut i ett snett leende och skakade bara på huvudet. 

Det sammanfattade nog den här matchen rätt bra. 

För Djurgården lyckades hålla ut och vinna - och har nu ena handen på SM-bucklan. Klart det kommer att diskuteras angående offsidemålet i första halvlek, offsiden innan Djurgårdens hörna som ledde till målet och straffsituationen. Tre avgörande domslut som helt går med Djurgården, där det märkligaste är hur domarteamet kan missa den solklara straffen.  Och räkna med att det också kommer att snackas om rånet på Gamla Ullevi om det blir SM-guld till Djurgården. 

Samtidigt går det inte att sluta imponeras av laget Djurgården. Trots att nerverna såg ut att vara utanpå spelarna och trots att spelet var så uselt, kunde laget kriga till sig en seger i ett sånt här viktigt läge. Med spelare som inte alls är vana att vara med i någon guldstrid.  Imponerande var ordet. 

Marcus Danielson och Jacob Une-Larsson såg till att hålla tätt bakåt. Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström slet ont på mittfältet. Tommi Vaiho fick en ny nolla. 

Med två omgångar kvar att spela har Djurgården allt i egna händer. Seger hemma mot Örebro SK och minst en poäng mot IFK Norrköping och guldet är klart. Jag har som sagt svårt att se laget missa ett sånt här drömläge.