Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBLFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Daniel Kristoffersson

Hans förvandling helt i klass med Hammarbys

Publicerad

Och i den 25:e minuten återuppstod Imad Khalili. 

Eller han tinades i alla fall upp från den iskallaste av frysboxar. 

En förvandling som Stefan Billborn ligger bakom. 

En förvandling som är helt i klass med Hammarbys. 

Om någon vill veta hur det känns att vara i en tränares frysbox kan de fråga Imad Khalili. 

De senaste säsongerna  har han knappt varit i frysboxen i Hammarby. Han har stått bakom eller till och med legat under den.  

Jag vet inte hur många gånger han varit på väg bort från Bajen de senaste transferfönstren. Nu senast i vintras ville sportchefen Jesper Jansson försöka bli av med honom genom att bryta kontraktet.  Men Khalili har hängt sig kvar. 

Aldrig gnällt. 

Bitit ihop, borrat ner huvudet och kört på. 

I hans situation hade många spelare surnat till och lämnat för längesedan. Varit förbannad över att på de inte fått tillräckligt med chanser. Men Khalili har inte sagt ett ont ord om vare sig Nanne Bergstrand eller Jakob Michelsen. 

Nu när Stefan Billborn tagit över som ny huvudtränare ser den före detta allsvenske skyttekungen ut att återuppstått. Lätt att förstå med tanke på att de grönvita vill spela fotboll nu och inte slå långt. 

Inför matchen hade det gnällts en del från Hammarbysupportrarna. Framför allt eftersom Stefan Billborn inte släppte fram Sander Svendsen mot BP utan i stället valde att köra på med samma lag som vann mot IFK Göteborg senast. 

Köra på med Khalili på kanten i stället för att sätta in norrmannen eller en spelklar Erkan Zengin. 

I den 25:e minuten kom utdelningen. 

Neto Borges slog in bollen, Khalili nickade klockrent i bortre hörnet och gav Bajen viktiga 1-0. 

Man kan lugnt säga att Khalili såg lättad ut. 

 

Hans andra mål var ännu snyggare. Nedtagningen och den kliniska avslutet var matchens behållning. Matchen avgjordes där och då i den 50:e minuten. 

Inte undra på att han såg nöjd ut efteråt. Khalilis senaste allsvenska mål kom 17 juli 2016. Mot Falkenberg. En klubb som för övrigt ville låna honom den här säsongen. 

Den matchen mot Falkenberg slutade 3-3. Det var på den tiden då de grönvita hade stora problem att vinna matcher mot sämre motstånd. Mot lag som de "bara ska vinna mot." 

Matcherna mot Sirius och Halmstad förra året är ytterligare exempel på det. 

Annat den här säsongen. 

Borta är Michelsens långbollar. Jag har inte räknat, men det känns som att de grönvita redan efter tre omgångar har slagit mer passningar inom laget än under hela Michelsen-eran. 

"När Ronnie vaktade kassen var det lite stil på Bajen" är ett klassiskt citat från Stig-Helmer Olsson taget från SOS  - en sällskapsresa. (Ni yngre får googla.) 

Nu var det väl inte riktigt så längesedan det var stil på Bajen, men det känns som att Hammarby spelar en fotboll som är värd entrépengen och lite till. 

Jag kan tänka mig att de grönvita supportrarna längtat efter att se Hammarby spela på just det här sättet. Sambatakterna ligger nära till hands. Det tror jag hela Tele2 tyckte när Jiloan Hamad rundade Nikola Petric och satte 3-0. Då sjöngs det om SM-guld. 

Nu ska man inte dra för stora växlar efter tre omgångar men Jesper Jansson och Stefan Billborn kunde knappast ha drömt om en bättre start på säsongen. 

Det här var precis vad Hammarby behövde.  Dessutom har laget ett rätt hyfsat sparkapital i Erkan Zengin, som byttes in till stående ovationer med 20 minuter kvar att spela. Han var nära att göra mål direkt, men hade sedan rätt lite boll. Frågan är bara om han får plats i startelvan mot IFK Norrköping på torsdag? Tveksamt.  Där har Billborn ett angenämt problem att ta itu med. 

*** 

Det är som sagt mycket som är annorlunda hos de grönvita i år. Men en del saker är också sig likt. Som Jiloan Hamads känsliga fötter. Kolla bara passningen fram till Khalilis 2-0. 

Eller som Serge-Juniors sätt att vinna bollar och vinna yta på mittfältet. Precis som mot IFK Göteborg var han en av Hammarbys bästa även den här kvällen. 

***

BP? Ja, det fanns fina intentioner ibland. Men överlag var det för tamt. Omondi såg vass ut på kanten och blixtrade till ibland. Men annars var det inte mycket att hurra över. Å andra sidan är det knappast sådana här matcher som BP ska vinna den här säsongen, som lär bli en kamp för att hänga sig kvar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag