Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Han visade mästartakter – men det gjorde inte AIK

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var tänkt att AIK på allvar skulle ta upp jakten på Malmö FF. 

Men i stället utvecklade sig matchen mot IFK Norrköping till en ren och skär mardröm - och sämsta tänkbara start på andra halvan av allsvenskan för regerande svenska mästarna.  

Istället var det Totte Nyman som visade upp mästartakter. 

Nu är det upp till Norrköping att visa att laget har vaknat till liv igen. 

På förhand hade snacket hos Norrköping inför besöket på Friends arena handlat om spelarna som inte var med. 

Nyckelspelaren och fanbäraren Alexander Fransson var avstängd och missade matchen. Dessutom kunde SportExpressen under tisdagen avslöja att Simon Thern kan vara på väg bort - då klubben mottagit ett bud från en rysk klubb på mittfältaren. Förhandlingar pågår. 

Norrköping är som vanligt ovilliga att sälja 26-åringen ,som är en viktig del av lagbygget och det är kanske förståeligt att ordförande Peter Hunt inte vill låtsats om ryssarnas intresse. 

Det säger allt och lite till om att ”Peking” inte vill sälja Thern. Fortsättning lär följa angående Thern - och det rätt omgående. 

Vad jag hör avgörs det i veckan om det blir försäljning till den ryska klubben eller inte. 

Det kan också bli ett rätt stökigt fönster för Norrköping med tanke på att det lär komma bud på Jordan Larsson, Kalle Holmberg sitter på ett utgående kontrakt och nu alltså det ryska budet på Thern. 

Dessutom är Norrköping det lag som tillsammans med Östersund har flest utländska spelare i sin trupp och att ersätta med svenska spelare från allsvenskan eller superettan är både svårt och dyrt. 

Nåväl. 

Efter att AIK tagit kommandot och Isak Pettersson svarat för ett par riktigt svettiga räddningar kom så målet som skulle visa sig bli avgörande 

Christofer ”Totte” Nyman visade upp sina måltjuvskvaliteter där han lyckades nicka in en hörna i den 44:e minuten. Trots att han såg ut att inte nå bollen lyckades Norrköpings andra fanbärare sätta det psykologiskt viktiga 1-0-målet. 

En rejäl kalldusch för AIK, framför allt eftersom Sebastian Larsson bara hade varit en millimeter från att göra 1-0 strax innan. Men Isak Petterssons häl var i vägen. 

I den andra kom så situationen som definitivt avgjorde matchen. 

Panos Dimitriadis tog ett livtag på Nyman, som var på väg igenom. De båda hamnade på marken och AIK-mittbacken fick rött kort. 

Vilda protester från den svartgula delen på Friends och från hela AIK-lägret. 

Men en titt på reprisbilderna visar att det är ett rött kort. Panos stannar upp, tar ett livtag och river ner Nyman. Som siste man. 

Det kändes aningen onödigt. 

2-0 kom åtta minuter efter utvisningen och luften gick ur hemmalaget. 

Vissa i publiken lämnade Friends redan där och då. 

Matchen utvecklade sig till en mardröm för AIK, som fortfarande är sex poäng bakom Malmö FF. Man lär gräma sig över de missade chanserna i första halvlek och att man inte lyckades att vinna och på så vis sätta press på MFF. Dessutom blev missarna på de fasta situationerna förödande. Försvaret och markeringen som varit AIK:s styrka hittills blev plötsligt en akilleshäl. 

Men Norrköping vann rättvist, inget snack om det. Totte Nyman visade mästartakter och ser nu ut att vara tillbaka i den form som gjorde att han fixade SM-guldet till ”Peking” 2015 och som senare gav ett fett kontrakt utomlands. 

Vi får heller inte glömma laginsatsen som Norrköping gör. Utan två av sina bästa spelare.  Lars Krogh Gerson klev fram som en gigant och försvaret tog ner AIK:s anfallare. 

Imponerande. 

Nu är det upp till IFK Norrköping att visa att det här inte var någon engångsföreteelse - utan att laget vaknat till på allvar. 

Här gör Nyman sitt andra mål för kvällen