Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Han stärkte sina aktier som joker i EM-truppen

Jordan Larsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jordan Larsson gjorde 1-0 mot Moldavien. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DOHA. Konkurrensen om en plats i EM-truppen är stenhård. 

Men efter 1-0 mot Moldavien stärkte i alla fall Jordan Larsson sin position som en potentiell EM-joker. 

Det är nio regndagar per år i Qatar och det svenska landslaget lyckades med konststycket pricka in en av dem. Samtidigt som blixtarna avlöste varandra föll regnet över Hamad Bin Khalifa Stadion i Doha, där Sveriges första landskamp för året spelades mot Moldavien. 

Januariturnéerna är ofta hånade. Och det är sannerligen inte ofta under dessa turnéer som det bjuds på champagnefotboll och bländade spel. 

Däremot går det inte att bortse från att många landslagskarriärer har börjat under Januarilägren. Emir Bajrami och Rasmus Elm bara för att nämna några. 

Här i Qatar är turnén viktigare för ett par spelare, som ser sina chanser att nå EM-truppen. Konkurrensen är stenhård nu när Ludwig Augustinsson och Viktor Claesson är på gång efter skador och Dejan Kulusevski numera får ses som given. 

Där det finns en öppning är i anfallet och med tanke på Jordan Larssons framfart i Spartak Moskva, där han fått en drömstart i sin nya klubb, har han sett rätt spelsugen ut här nere. 

Sugen på att visa upp sig för Janne Andersson inför uttagningen av EM-truppen i maj. 

***

Matchen mot Moldavien var inget undantag, där han startade på topp tillsammans med pigge Dino Islamovic. Sverige fick en rätt trög start, men tog kommandot efter ett tag. Framför allt en mycket bra Daleho Irandust ledde Sveriges offensiv där just Islamovic spelade fram Häckens guldklimp, som var nära att sätta 1-0 tidigt. 

Jordan Larsson slet hårt till en början och efter att ha varit relativt osynlig till en början, jobbade han sig in i matchen. Och när han var som mest osynlig kom målet. 

1-0 kom efter ett tekniskt nummer av Jesper Karlsson som drog två-tre man på kanten, spelade in bollen till Larsson, som var kliniskt i avslutet.

Han visade att formen från Ryssland håller i sig. 

Och levererar en anfallare mål på löpande band spelar det mindre roll hur det ser ut i spelet i övrigt. 

Larsson ser bättre tränad och mer slimmad ut sedan han lämnade IFK Norrköping för Moskva. 

***

1-0 mot Moldavien var knappast någon match som går till historien, men ändå rätt hyfsat tempot för att vara en match under januarilägret.  

Det var kul att se Daleho Irandust som kanske var Sveriges bästa spelare tillsammans med Jordan Larsson och Jesper Karlsson. Darijan Bojanic glimtade till också och fick en hockeyassist på målet. 

I övrigt var Marcus Danielson stabil och Dino Isamovic hade en pigg inledning.

Mest nöjd efter matchen lär ändå Jordan Larsson har varit, om vi bortser från att han trampade snett i slutet och byttes ut. Målet gör att han fortsätter att vara med i snacket kring EM-truppen och stärker sin position som den främste EM-jokern just nu.

Fortsätter han levererar i Spartak Moskva ligger vägen till en plats i EM-truppen i alla fall hyfsat öppen. 

SVERIGES STARTELVA

SPELARBETYGEN 

 

Pontus Dahlberg 2

---

Joel Andersson 2

Marcus Danielson 3

Anel Ahmedhodzic 3

Adam Andersson 2

---

Daleho Irandust 3 ut 77 

Darijan Bojanic 3

Gustav Berggren 2

Jesper Karlsson 3 ut 77 

---

Dino Islamovic 2

Jordan Larsson 3 ut 75 

 

Simon Hedlund in 75 

Muamer Tankovic in 77 

Alexander Kacaniklic in 77