Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Han kan bli tredje dyrast någonsin

Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Edward Chilufyas show sänkte Östersund. 

Efter Djurgårdens seger känns det som om den vindsnabbe 21-åringen just nu ligger bäst till för att bli den tredje största försäljningen någonsin från allsvenskan. 

Det var aningen stökigt inför mötet mellan Djurgården och Östersund på Tele2 arena under onsdagskvällen. ÖFK hade drabbats av två bekräftade Covid19-fall och ville försöka få matchen flyttad. De blev inte så. Matchen kom i gång 18.30, men där ÖFK saknade nyckelspelarna Simon Kroon och Noah Sonko-Sundberg när startelvorna presenterades. Med tanke på hur viktig duon varit för ÖFK under den senaste tiden var det inte så konstigt att de vill flytta matchen. Det hade nog låtit annorlunda om det varit två bänkspelare eller utfyllnadsspelare som insjuknat.  

Nåväl. Matchen kom i gång som planerat och om ÖFK var rejäla underdogs på förhand, var det inget mot för var de var utan två av sina bästa spelare. 

Att säga att det märktes i inledningen var ett rejält understatement. Djurgården hade repat mod efter den tunga förlusten borta mot Degerfors senast. I en match där Djurgården spelade riktigt bra, hade övertaget, men där Victor Edvardsen var skillnaden. 

Nu var Blåränderna tillbaka till hur man sett laget spela större del av årets allsvenska. Med en hög press, stenhårt jobb, mittfältare som vinner boll och en hypersnabb och irrationell Edward Chilufya på kanten.  Det tog Chilufya elva minuter att avgöra den här tillställningen. Och på vilket sätt sedan. Han drog ifrån tre spelare med sin rapphet och placerade bollen bakom Aly Keita. Det är inte många spelare i allsvenskan som slår Chilufyas snabbhet, och efter att ha öst in mål i cupen, nu gjort två mål på sex matcher, känns han som det vassaste anfallsvapnet Djurgården har. 

Det är inte bara det att han är snabb, han har tekniken och spelförståelsen också. Det är det som gör det så svårt för motståndarna att komma åt honom. 

Det har snackats mycket om vem som blir nästa superförsäljning från allsvenskan. Som kan komma i närheten, eller till och med slå, Zlatans 82,5 miljoner kronor till Ajax. Att någon ska gå för mer än 90 miljoner och slå Alexander Isaks rekord håller jag inte som troligt. I alla fall inte det närmaste året. 

Anel Ahmedhodzic har sagts ligga närmaste tidigare. Men där tror jag MFF nu ska vara glada om klubben får runt 60 miljoner kronor.  Samma sak med IFK Norrköpings Isak Bergmann Johannesson, Han tror jag inte heller går för mer än 60 miljoner. Inte en chans. Hammarbys Akinkunmi Amoo gjorde mål för Hammarby igen och har nog en bra chans att gå för en rekordsumma. Men om Edward Chilufya fortsätter på den här inslagna vägen, tror jag han har störst chans att kommer i närheten av Zlatans 82,5 miljoner kronor. Sådana spetsegenskaper har han och Djurgården har också en historia av att kunna ta bra betalt.  Men någon försäljning i sommar är inte aktuell om inte något superbud dyker upp. Det handlar nog om att Djurgården vill vänta till vintern innan man säljer yttern. 

Chilufya byttes ut med en dryg kvart kvar. Det väntar ett derby på söndag och han sparades till det. Med tanke på Djurgårdens insats (det är rätt märkligt att den här matchen bara slutar 2-0 med tanke på Djurgårdens övertag) och Hammarbys tre poäng blir det en stekhet drabbning som väntar på söndag.