Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Han har fått ordning på ett spretigt Bajen

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hammarbys Europadrömmar släcktes på ett brutalt sätt mot Basel. 

Men efter en imponerande insats mot MFF lever drömmen om en topp tre-placering i allsvenskan. Milos Milojevic har onekligen något spännande på gång i Bajen. 

Det var två lag som kom med aningen olika förutsättningar till stormötet på Tele2 arena under söndagskvällen. Medan de regerande svenska mästarna hade firat bragden i Razgrad och avancemanget till Champions Leagues gruppspel, hade Hammarby fått uppleva hur brutal fotbollen kan vara. 

Bajen var bara minuter ifrån ett sensationellt avancemang till Europa Conference League, men åkte ut på straffar. Och med tanke på tabelläget i allsvenskan kändes det som att det skulle mycket till för att Hammarby skulle klara av att repa mod efter den där käftsmällen mot Basel i torsdags. 

***

Men det tog lite mindre än två minuter så hade Hammarby motbevisat att alla som trodde något annat än att hammarbyarna var totalt påkopplade och revanschsugna. Gustaf Ludwigson sprang sig loss från Lasse Nielsens grepp, visade sin oerhörda styrka och satte enkelt 1-0 bakom Ismael Diawara i MFF-målet. 

En drömstart för hemmalaget, och Tele2 kändes nästan så där kokande som senast mot Basel. Det blev dock inte speciellt långvarigt, då Björn Paulsen satte kvitteringen i eget mål efter en strulig situation och efter att MFF hade pressat på rätt hyfsat fram till halvtidsvilan kändes bortasegern närmast. 

Men Milos Milojevic har på kort tid fått rätt bra ordning på ett spretigt Hammarby, som nu visar upp en större lagmoral än tidigare. Det är mer internationell touch på både spelarna och i bland även på spelet, även fast det är långt i från färdigt. Och precis när vi alla satt och väntade på att MFF:s hårda press och många chanser skulle ge utdelning, slog Mohanad Jeahze ett perfekt inlägg som inbytte Astrit Selmani stormade fram på. 2-1 och Tele2 var återigen kokande. 

***

Hammarby lyckades reda ut stormen på ett imponerande sätt. Jon Gudni Fjoluson har i de senaste matcherna visat att han är ledaren Hammarby saknat, och kan David Ousted (helt outstanding i kväll) fortsätta att ha den här formen samt att Gustaf Ludwigsons målform håller i sig, kan det bli en riktig rolig höst för Hammarby. Milos Milojevic har skapat sig något bra att bygga vidare på, men det kommer att ta lite tid. Han kan inte ensam göra underverk på de dryga två månaderna han har varit i klubben. 

Bajen går nu in till ett landslagsuppehåll med sju poäng upp till Malmö FF på tredjeplats, ytterligare två till tvåan Djurgården och hela nio poäng upp till serieledarna AIK. Där finns också Elfsborg som fyra, sex poäng före de grönvita. 

***

Den allsvenskan toppstriden lever och kommer bli ett race in i det sista. Den absoluta toppstriden lär inte Hammarby ha något med att göra, men kvällens insats och segern mot de regerande svenska mästarna är en stor fjäder i hatten till Milos Milojevic lagbygge. Den nye tränaren har sett till så att drömmen om en Europaplats (till nästa år) och en topp tre-placering fortfarande lever. Och att framtiden ser rätt ljus ut. 

För MFF:s del blev det en rejäl baksmälla efter avancemanget till Champions League. Malmö hade tillräckligt med chanser för att kunna avgöra det här mötet tidigt. Men nu straffades man i stället på grund av sin ineffektivitet och en storspelande David Oustedt i Bajen-målet.