Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Försäljningen innebär en del pengar för AIK

Alexander IsakFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alexander Isak är klar för Real Sociedad - och sagan om den unge talangen från Ulriksdal fortsätter. 

Han kunde knappast ha gjort ett bättre klubbval. 

Det har gått två och ett halvt år sedan Alexander Isak presenterades av Borussia Dortmund. Då hade han trollbundit AIK:s supportar, tagit allsvenskan med storm och sålts för omkring 90 miljoner kronor. Dyrare än Zlatan och allsvenskt rekord. 

Det hade ryktats om de flesta storklubbar i Europa där Real Madrid låg närmast. Det blev Dortmund och många ansåg att han tog ett för stort steg när han gick till den tyska giganten.

Och sett till speltid och det första året kanske han gjorde det. 

Men efter en Hollandssuccé, landslagsdebut, landslagsmål och ny en flytt till Real Sociedad är det svårt att säga att Alexander Isak gjorde fel. 

För hans fotbollsutveckling hade knappast kunnat bli så mycket bättre. 

Och när landslaget åkte hem från Madrid efter EM-kvalet mot Spanien, stannade Isak kvar i Madrid och tog flygen till San Sebastian för att skriva på för Real Sociedad. 

Precis som med utlåning till Willem II känns det som att Isak återigen gör ett klokt val. 

Och det är inte så konstigt. 

Betalar inte för att Isak ska sitta på bänken

Ju mer man har att göra med den 19-årige talangen ju klokare och mognare verkar han. 

I Real Sociedad kommer han att få speltid och förtroendet från tränaren Imanol Alguacil. 

Sportchefen Roberto Olabe pungar inte ut med så mycket pengar (spanska uppgifter till SportExpressen säger omkring 7-8 miljoner euro, motsvarande cirka 80 miljoner kronor) för att sätta Isak på bänken. Han har värvat en spelare som passar väl in klubbens spelsätt och taktik. 

Real Sociedad är också en klubb med en trogen supporterskara. En klubb som kommer satsa mot Europa League och som kom nia i La Liga förra året. Dessutom för Isak förmånen att bo i vackra San Sebastian. 

Bara en sån sak. 

Sagan om Alexander Isak går alltså vidare i La Liga och Spanien och det går inte annat än att tycka det är otroligt häftigt. Och det ska bli spännande att följa honom i landslaget också, där han snart måste ha spelat åt sig en ordinarie tröja. 

För AIK:s del innebär försäljningen en del pengar. Klubben får solidaritetsersättning för att ha utbildat Isak under tiden han var 12-17 år. Dortmund får ersättningen från det att han var 17-19. 

Det handlar inte om några stora summor utan om fem procent av övergångssumman (som till viss del alltså ska delas med Dortmund.)  Så ett par miljoner ramlar in på AIK:s konto då vidareförsäljningsklausulen inte kommer att aktiveras då han inte säljs för mer än vad AIK sålde honom för. 

Det om något säger att AIK kanske fick ut maximalt med pengar för sin guldklimp den där vintern 2017. Och så länge Isak fortsätter att säljas kommer de svartgula att tjäna pengar. Och något säger mig att den sista stora Isak-affären inte är gjord ännu. Inte på långa vägar. 

 

LÄS MER: Alexander Isak klar för Real Sociedad