Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Favoriten högaktuell för en Dif-återkomst

Noa Bachner om Djurgårdens jätteförsäljning
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Marcus Danielson går på lån till Djurgården om den kinesiska ligasäsongen ställs in. 

Men svenska mästarna kan få ännu ett välkommet nyförvärv. 

Nyasha Mushekwi är högaktuell för en återkomst om det inte blir någon fotboll i Kina 2020. 

Corona-krisen har vänt upp och ner på fotbollsvärlden och flera klubbar har drabbats hårt ekonomiskt. Det fick vi ytterligare ett bevis på i går där PAOK Thessaloniki nu förhandlar med Pontus Wernbloom om att bryta kontraktet. 

Det är ingen konflikt eller bråk, utan det är helt enkelt så att den förre Blåvitt-spelaren är en av lagets bäst betalda spelare med en årslön på omkring 15 miljoner kronor. 

Och när nu fotbolls-ekonomin inte alls är som den tidigare varit är klubbarna världen över desperata att bli av med kostnader. 

Det enklaste är så klart att dra ner på det som är 80 procent av utgifterna i en klubb: lönerna. 

Det är knappast en vågad gissning att Wernbloom och PAOK lär komma överens om en så kallad ”exit.” I så fall skulle 33-åringen stå utan kontrakt i sommar vilket gör att en återkomst till IFK Göteborg lär komma på tal.

Och min gissning är att han i så fall tar ett år i Blåvitt, där han inte alls lär kräva speciellt hög lön, eller så lägger han av. 

Tiden får utvisa vad som sker. 

Corona-krisen har gjort att det aldrig tidigare har funnits så många potentiella hemvändare till allsvenskan som nu. 

Flera stjärnor kan gå till allsvenskan

Förutom Pontus Wernbloom så vill även Magnus Eriksson hem till Djurgården, Nahir Besara flörtar med Örebro SK och Jiloan Hamad har även han öppnat dörren för en återkomst i allsvenskan. 

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har sagt att det finns en chans att Zlatan spelar i Bajen och såväl Samuel Armenteros som Mikael Ishak har inte stängt dörren till allsvenskan. 

Har jag nämnt kontraktslöse Alexander Milosevic förresten? 

Eller Ola Toivonen som är nära en övergång till Malmö FF eller Jimmy Durmaz vars situation i Galatasaray verkar aningen oklar. 

Och hur blir det Mikael Lustig, som har två år kvar med Gent? 

Inget går att ta för givet just nu. 

Inte ens den så penningstinna kinesiska ligan undgår krisen. Kina är det land som drabbats hårdats av Corona-krisen och där de stenrika ägarna till klubbarna har förlorat miljarders miljarder de senaste månaderna. 

Även om målet nu är att ligan ska dra i gång den 26 juni är läget mycket oklart. 

Inga utländska spelare kan åka in i landet och för exempelvis Marcus Danielson och Sam Larsson har det inneburit att de nu ännu inte fått arbetstillstånd, lämnat karantänen i Hongkong för att resa tillbaka till Sverige där de tränar med sina tidigare klubbar Djurgården och IFK Göteborg. 

På ett vis har svenskduon haft tur.  

Vissa av de största stjärnorna som exempelvis Marko Arnatuovic får inte ens träna. Han har försökt att få tillstånd att träna med både Bayern München och Werder Bremen, men där blev det stopp av hans klubb Shanghai SIPG, med tanke på skaderisken. 

Djurgården vinnare om Kina ställer in

Om Kina väljer att ställa in fotbollssäsongen, vilket inte alls är en omöjlighet, ser Djurgården ut att bli den stora vinnaren. 

Marcus Danielson är vad jag förstår helt inställd på att gå på lån till Djurgården om fotbollen ställs in i Kina. Det är även hans klubb Dalian okej med. Men det är inte bara han som kan förstärka svenska mästarna i så fall.

Då kan också Nyasha Mushekwi, 32, komma att ansluta till Blåränderna. Djurgården har tät kontakt med supporterfavoriten ”Super-Mush” om en återkomst - och han har tidigare varit öppen med att han vill komma tillbaka till Djurgården. 

Om inte annat för att han känner en stor tacksamhet mot klubben som gjorde så att han kom i väg till Kina, gjorde sig ett namn där och sedan har blivit ekonomiskt oberoende flera gånger om. Han har dessutom öst in mål i både Dalian och Zhejiang Greentown, som han numera tillhör. 

Med Mushekwi och Danielson i truppen kommer de regerande svenska mästarna få ett gyllene läge att försvara guldet och lär vara främsta utmanare till Malmö FF den här säsongen.