Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Få glädjeämnen i Bajen – som har värvat klart

Kossounou Odilon.Foto: VIKTOR VALKONEN / VIKTOR VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Jesper Jansson.Foto: BILDBYRÅN
Jeppe Andersen.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

BORÅS. Hammarby har värvat klart i vinterfönstret. 

Sett till premiären mot Elfsborg kändes det som Bajen skulle behöva förstärka försvaret - och de grönvita får vara nöjda med en poäng borta mot Elfsborg. 

Ett glädjeämne var i alla fall Jeppe Andersen och att Hammarby verkar ha hittat rätt på det centrala mittfältet. 

I en 60:e minuten gick nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson bollen en bit in på Elfsborgs planhalva. Han lyckas komma rättvänd mot motståndarmålet, första gången sedan avspark, men var alldeles för ensam mot fyra motståndare och chansen rann ut i sanden. 

Den sekvensen var rätt talande för Hammarbys anfallsspel den här kvällen. 

Matchen mot Elfsborg hade knappast varit chansfattig fram tills dess. 

Tvärtom. 

Två ramträffar för Elfsborg, signerade Pawel Cibicki och ett skott i insidan av stolpen av Muamer Tankovic, gjorde att matchen ändå var aningen smårolig att kolla på. Dessutom två rätt snygga mål av Muamer Tankovic och Fredrik Holst. 

Men felprocenten var extremt hög. Från båda lagen och framför allt då från Kossonou Odilon och Jean Carlos de Brito hos de grönvita. 

Den brasilianske vänsterbacken kunde mycket väl bytts ut redan i paus. Men nu valde tränare Stefan Billborn att vänta tio minuter in i andra halvlek för att göra det aningen skonsammare för brassen. 

Vi ska komma ihåg att Neto Borges såg ut ungefär så här också i inledningen av allsvenskan, för att sedan växla upp rejält och bli en av Bajens bästa spelare. 

Så vi ska vara försiktiga med att såga den unge brassen för hårt. Men att säga att han hade en av sina sämre dagar är knappast en överdrift. 

Samma sak gällde 18-årige mittbacken Kossounou Odilon. 

Han slog bort fler bollar än ”Jean”, upphävde offsiden vid Elfsborgs kvittering och uppträdde allmänt osäkert. 

En kvart in på matchen stod han också för en aningen märklig aktion. 

På egen planhalva lyfte han upp bollen med foten, såg ut att trixa två gånger innan han helt enkelt lobbade bollen fram till... en motståndare. 

Det ser man inte ofta på en allsvensk fotbollsplan. 

Nåväl. 

Pawel Cibicki såg sylvass ut

Elfsborgs presspel där de helt enkelt screenade bort Mads Fenger, som för dagen gjorde ett bra jobb som defensiv mittfältare bredvid utmärkte Jeppe Andersen, gav resultat. 

Hammarby hade problem att komma ur den pressen och djupledsspelet lyste med sin frånvaro. Man led verkligen med ”Örnen” på topp som slet hårt, men knappt fick en enda vettig boll att jobba med. 

Elfsborg var inte mycket bättre men hade Pawel Cibicki på topp. Han såg sylvass och borde gjort minst ett mål. 

1-1 får ses som rättvist i en rätt medioker match.  I alla fall om vi ser till antalet individuella misstag och felpassningar. 

Det skulle förvåna mig om det fortsätter att se ut så här för de båda lagen, men om det sker, har både Bajen och Elfsborg stora problem. 

Nu har Bajen stängt transferfönstret

Hammarby har letat efter en defensiv mittfältare, utan att lyckas. Nu har Bajen stängt transferfönstret, i alla fall om man ska tro sportchef Jesper Jansson, och det är den här truppen Billborn har att jobba med fram till i sommar. 

Det finns bra mycket mer att ta av och Bajen kan i alla fall glädja sig åt att man hittat rätt på det defensiva mittfältet. Andersen/Fenger var bra mot Elfsborg och håller hög allsvensk klass. 

Nu är det bara upp till försvaret och anfallet att visa att man gör detsamma. 

För Elfsborgs del är en förstärkning nära. IK Starts anfallare Kevin Kabran satt på läktaren och kommer att presenteras som Elfsborgs senaste nyförärv under tisdagen. 

När jag frågade tränaren Jimmy Thelin vad Kabran gjorde här svarade han med ett leende. 

- Han var väl och såg en bra fotbollsmatch. 

Om det var en bra fotbollsmatch går att diskutera men att Elfsborg landar en anfallsförstärkning under tisdagen är helt säkert.