Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Ett genidrag – just nu är de bäst i Sverige

Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utdömda på förhand efter en tung skadehärva. 

Då visade Djurgårdens lagmaskin varför de är bäst i Sverige just nu. 

Imad Khalili sköt bort krisrubrikerna för Bajen - och supportrarna kan nu skrota tabell-tröjorna en gång för alla. 

Efter vinsten mot IFK Göteborg sågade Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf sig själv och sin tränarkollega Kim Bergstrand och undrade hur de båda inte kunde få blåränderna att prestera bättre. Laget vann visserligen matchen, men spelet lämnade en del övrigt att önska. 

Inför mötet med serieledande BK Häcken undrade nog de båda hur de skulle kunna få ihop fullt lag. 

Inte mindre än nio spelare missade matchen på grund av skador och sjukdomar och det krävdes nog både en och två sena nattsittningar för tränarduon för att pussla ihop den brokiga startelvan.

Pålitlige Tommi Vahio tog plats i målet, Kevin Walker spelade vänsterback och när Johan Andersson tvingades utgå efter en halvlek tog Haris Radetinac hans plats som högerback. 

Just nu verkar det som ett genidrag

Ett minst sagt skadskjutet Djurgården.

Och medan supportrarna har skrikit sig hesa efter en anfallsvärning och sågat sportchefen Bosse Andersson för att ha missat ett par tunga värvningar, har klubbens sportsliga ledning hållit fast i strategin (och pengarna) som tagit klubben dit den är i dag. 

Det vill säga att de inte gett sig in i något budkrig eller tagit någon dyr sista minuten-värvning. Istället verkar de nu i stället få lugn och ro för att planera för sommarfönstret, där de ska spetsa truppen ytterligare.  

Just nu verkar det som ett genidrag. 

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Inte bara för att lagmaskinen Djurgården lyckades vinna mot serieledande Häcken, som imponerat mest så här långt av allsvenskan. 

Utan också för att det blårandiga lagbygget har en bredd som de inte haft tidigare, med spelare som kan spela på många positioner. Som det ser ut saknar laget verkligen inte en Kujovic, Hrgota eller Kjartansson.  Mot Häcken visade Buya Turay att han är så där sylvass som han har sett ut sedan han kom till Djurgården. 

Djurgården ser riktigt bra ut

Astrit Ajdarevic serverade fina passningar framåt och ger laget ett lugn som de inte haft tidigare. Han ger laget en dimension till i anfallsspelet - och hade även han kunnat komma med i målprotokollet. 

Det är bara fyra omgångar in i säsongen. Men för Djurgården ser det riktigt bra ut och man kunde knappast drömma om en bättre start på allsvenskan. Tills nästa match mot IFK Norrköping får laget kanske tillbaka en nyckelspelare, eller fem. 

Om Djurgården var utdömt på förhand var det tvärtom för Hammarby inför mötet med AFC Eskilstuna. 

Dagen till ära hade en del supportrar tryckt upp tröjor med den allsvenska tabellen - och vänt den upp och ner. Det var så klart med en stor portion självironi som supportrarna hade gjort det och det var en passning till de som gjorde tröjorna som gick att köpa efter halva förra säsongen - då Hammarby ledde allsvenskan. 

En förlust hade rest frågetecken

Inför den här söndagen låg man sist. Och ”16. Hammarby” skrivet med text-tv-typsnitt var knappast någon munter läsning. 

En förlust hade rest ännu större frågetecken kring det grönvita lagbygget och efter en medioker inledning av allsvenskan, i alla fall poängmässigt, var Stefan Billborns gäng hårt pressat att vinna. 

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL

Inte undra på att det var många oroade supportrar på väg till match den här eftermiddagen.

Men de behövde aldrig oroa sig speciellt länge. 

Bajen gjorde processen kort med ett blekt AFC Eskilstuna. 

Och när Alexander Kacaniklic stod över matchen på grund av en lättare skadekänning satte Bilborn in lojale, och alltid hårt kämpande, Imad Khalili i startelvan. 

Khalili visade vägen för Bajen

Khalili visade också vägen med ett kliniskt avslut till 1-0 (gjorde även 3-0) och när sedan Kjartansson satte 2-0 var saken klar.

”Örnens” andra match i rad där han gör mål och det känns som han kommit i gång på allvar nu.

Det har även Darijan Bojanic, som när han är ohotad och får komma rättvänd, visar att han har en av allsvenskans bästa passningsfötter. 

Och just i den här söndagen visade han varför sportchefen Jesper Jansson lade planerna på att värva ytterligare en defensiv mittfältare på i. På is ligger nog också vissa Hammarby-supportrars planer på fler tabell-tröjor. 

”Ligger nästan där på Haaland-nivå”

Så ska Edward Chilufya slå igenom i år: ”Jag kommer få mitt stora genombrott” • Särskilda träningen • Personliga sorgen