Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Nu kan Stefan Billborn andas ut

Stefan Billborn.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Hammarby slog Sirius.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hammarby körde över Sirius - och tränaren Stefan Billborn drog nog en lättnadens suck. 

Nu slipper han prata om att han riskerar att få sparken de närmaste veckorna. 

Men framför allt lär han vara nöjd över att flera av Hammarbys stjärnor nu har trummat i gång på allvar. 

Visserligen var 1-1 mot Häcken senast, där Hammarby var det bättre laget och kunde ha vunnit, ett fall framåt. Men efter bara en seger på de inledande fyra matcherna var så klart matchen hemma mot Sirius lite av en måstematch för Hammarby. För Stefan Billborn. 

Inte för att Billborn skulle riskera sparken vid en förlust, men för att han skulle skaffa sig lite andrum, arbetsro och tid att få i gång det grönvita maskineriet. 

En förlust mot Sirius hade inneburit att Billborn hade varit mer pressad än någonsin. 

Men speciellt nervös behövde han egentligen aldrig vara. Det blev egentligen bara lite darrigt en eller kanske två gåner. Det var först när Hammarbys försvar tappade koncentrationen efter att Jeppe Andersen gjort 2-0 och Jacob Ortmark kort därefter kunde sätt reduceringen i början av den andra halvleken. 

Akinkunmi Amoo, som ser fortsatt het ut, såg dock till att Billborn och Hammarbys supportrar inte behövde vara nervösa speciellt länge den gången.  Den kvicke talangen punkterade matchen med sitt 3-1-mål i den 52:a minuten. Den andra gången det blev lite darrigt när när inbytte Ekin Bulut satte 3-2 i den 89:e minuten. Även om Sirius inte skapade en enda chans efter det blev det aningen darrigt ändå. 

***

Dessförinnan hade Hammarby näst intill kört över Sirius med en hård press. Anförda av en magnifik Astrit Selmani som spelade fram Abbe Khalili (mål- och poängleveransen fortsätter) till 1-0, var med i förarbetet till Jeppe Andersens 2-0 och jobbade även fram bollen till Amoo vid 3-1, kunde Bajen ta en rätt enkelt seger. 

Billborn har blivit ifrågasatt efter den skrala starten. Men efter de fyra inledande omgångarna har det sannerligen varit ett par av Hammarbys mer rutinerade spelare som inte alls levererat. 

Jag tänker kanske framför allt på Jeppe Andersen och Dariijan Bojanic och Mads Fenger. Men trion gjorde en bra match mot Sirius och att en del grönvita stjärnor har börjat trumma i gång lär nog glädja Stefan Billborn mest. 

***

För även om det var en säker seger mot Sirius finns det bra mycket mer att ta av från Hammarbys lagbygge 2021. Framför allt nu när Paulinho är tillbaka på allvar snart och där David Accam börjar närma sig någon så när form. 

Astrit Selmani var bäst på planen för Hammarby och låg bakom alla målen. Det var bara målet som saknades för honom. Men med tanke på hur mycket han springer, sliter och kämpar känns det bara som en tidsfråga innan det lossnar. 

Sirius då? 

Nja, det var ingen vidare match av Uppsala-laget och man såg tagna ut av Hammarbys hårda press. Här vann Billborn tränarmatchen mot Daniel Bäckström rätt klart. 

Samtidigt är det knappast en insats att skämmas över. Sirius ser ändå ut att ha en stabil grund att stå på och ska inte behöva vara rädda för att bli indragna i bottenstriden. Inte som det ser ut nu i alla fall.