Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

En av de sjukaste affärerna någonsin

Expressens Noa Bachner kommenterar Kina-affären och vad den gör för Marcus Danielsons EM-chanser.
Marcus Danielson i Djurgårdens tröja. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Danielson firar sitt 1-0 i EM-kvalet mot Malta i höstas. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Marcus Danielson till Dalian FC är en av de sjukaste affärerna i allsvenskans historia.

Självklart gör Djurgården rätt som säljer.

Självklart gör Danielson rätt som riskerar att missa EM-slutspelet med Sverige för att bli ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Att Djurgården säljer sin lagkapten Marcus Danielson till Dalian i Kina en dryg månad innan en allsvenska premiären slog ner som en bomb i fotbolls-Sverige.

Den första tanken var att Djurgården inte är kloka som säljer allsvenskans bästa spelare i vinterfönstret och därmed försvagar sin backlinje. Men med tanke på att det är klubbens största affär genom tiderna, där övergångssumman överstiger 50 miljoner kronor, så var det knappast något att tveka på.

***

Över 50 miljoner kronor för en 30-årig mittback gör att affären blir en av de sjukare någonsin i allsvenskans historia. Det är så klart gigantiska pengar för Djurgården, men kaffepengar för en klubb som Dalian i Kina, där ägarna strör miljarderna omkring sig och ibland ser ut att leka Football manager med sina lag.

Sportchefen Bosse Andersson är känd för att kunna få till sådana här försäljningar, det är affärerna med Michael Olunga och Tino Kadewere ett bevis på.

Då ska man också komma ihåg att Aliou Badji hade kunnat säljas för samma summa, men där spelaren själv nobbade en övergång till Kina och i stället gick till Rapid Wien för betydligt mindre pengar.

***

För Djurgården innebär det här att laget blir allsvenskans näst rikaste klubb efter Malmö FF. Och räkna också med att de kommer att spenderar pengarna redan i detta fönster.

Vad jag hör är en utländsk mittback på radarn och ska vara på gång in, även om det kan dröja ett tag innan ersättaren är på plats.

För Marcus Danielson fortsätter fotbollssagan.

Mittbacken som var arbetslös för en tid sedan och skulle gå till Arbetsförmedlingen för att söka jobb väntas nu skriva på ett treårskontrakt med Dalian som med bonusar och diverse andra klausuler kan bli värt 70 miljoner kronor över tre år. Mittbacken får alltså en chans som 30-åring att bli ekonomiskt oberoende ett par gånger om.

Då är det självklart att han offrar chansen att få uppleva ett mästerskap med Sverige i sommar. Ett mästerskap där han inte ens skulle ha varit given i startelvan.

Viruset har ingen koppling till ölmärket

Ekonomistudion rapporterade nyligen om ökningarna i sökningar på internet om det skulle finnas ett samband mellan Corona-viruset och ölmärket.