Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Drömmen släcktes på värsta tänkbara sätt

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

AIK var på väg mot ett välförtjänt avancemang till tredje kvalrundan – framburet av ett kokande Friends. 

Då släcktes Champions League-drömmen på värsta tänkbara sätt. 

Förlusten mot Maribor kommer säkerligen ta år att smälta för AIK. 

När AIK skulle vända ett 1-2-underläge från bortamötet med Maribor, och ta ytterligare ett stort steg mot ett gruppspel i en europeisk cup, hade de svartgula tagit till ett litet annorlunda knep. 

För att Friends arena skulle koka som allra mest den här onsdagskvällen, hade man stängt ner de övre etagerna och gjort så att Nationalarenan ”bara” tog 20 000 åskådare. 

Det blev också lapp på luckan. 

Men frågan var om knepet skulle ge effekt på arenan som har sämst akustik i Europa. 

Svaret från hemmasupportrarna var ett rungande ja. 

Trots att det fanns över 30 000 platser som gapade tomma, skapade de svartgula fansen det bästa trycket så här långt den här säsongen. 

Och man kan sannerligen säga att det gav effekt. 

Det hade knappt gått fyra minuter då Per Karlsson visade upp en spänst som hade gjort Stefan Holm avundsjuk, nådde högst på Sebastian Larssons hörna och nickade in 1-0. 

AIK:s trotjänare hade inte gjort mål sedan 2017 och ”Pertan” valde verkligen rätt tillfälle att spräcka måltorkan. 

Målet gav AIK andrum och framför allt gav det både publiken och spelarna ännu mer energi. 

De första 20 minuterna var de bästa AIK visat upp den här säsongen. 

Sebastian Larsson var briljant, Henok Goitom vann alla dueller, täckte bollen och briljerade med fin teknik. Tarik Elyounoussi sprang och slet och var sylvass. Enoch Kofi Adu var dominant på mittfältet. Som vanligt utan att glänsa. Det har blivit hans signum och han är en av AIK:s viktigaste pusselbitar. 

Friends höll på att koka över

Hade AIK fortsatt spela så resten av matchen hade laget kört över Maribor fullständigt. Men hemmalaget blev aningen slarviga och Maribor jobbade sig in i matchen. 

AIK:s hårda press avtog. 

Men 1-0 innebar avancemang. Allt handlade om att inte bli för fega. Inte bli för defensiva. Det hann AIK aldrig bli. 

Ett skott som studsade olyckligt blev till en målchans, som innebar 1-1 – och en nervös avslutning väntade. 

Men framburet av ett kokande Friends kändes det som att AIK var ostoppbara. 

Framför allt så klev de rutinerade stjärnspelarna fram. Det här sådana här matcher som Sebastian Larsson och Tarik Elyounoussi är värvade för att avgöra. 

2-1 kom efter att Sebastian Larssons högerfot talat. Ännu en gång. 

3-1 kom efter att Tarik Elyounoussi, med viss hjälp av en motståndarförsvarare, prickat in det avgörande målet i förlängningen. 

Där och då höll Friends på att koka över. En seger skulle inneburit, utöver mer än två svartgula miljoner, att AIK skulle ställas mot Rosenborg i den tredje rundan av Champions League-kvalet. En långt ifrån omöjlig uppgift. Men med bara minuter kvar av förlängningen skulle AIK:s Champions League-dröm släckas. På värsta tänkbara sätt. 

En slumpboll in i straffområdet, en chans från ingenting och en nick som gick in bakom Oscar Linnér. Godnatt och ridå för AIK. En förlust som kommer ta år att smälta för de svartgula, framför allt med tanke på att AIK fick matchen dit de ville. Framburna av de egna supportrarna. 

Ytterligare en svartgul plump från matchen mot Maribor var det som hände strax innan förlängningen när några personer från AIK-sektion sprang och hetsade mot bortaklacken. Vissa iförda luvor. Det spelar liksom ingen roll om det handlar om att bortaklacken hade snott en banderoll. Att förstöra så för sin egen klubb som de gör just där och då, är ren och skär idioti. 

I värsta fall blir det dryga böter för AIK och i ett ännu värre scenario spel inför tomma läktare. 

 

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se