Daniel Kristoffersson

Han blev symbolen för MFF-bragden

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Drömmen blev sann.

Tack vare hårt kämpande himmelsblå hjältar - som visade att de är bäst när det behövdes som mest. 

Ändå är det på tränarbänken som jag hittar symbolen för Malmö FF:s Champions League-bragd.

Jon Dahl Tomassons intåg i klubben har gett MFF:s spelare en mental styrka de aldrig haft tidigare.

- Drömmen lever, sa Jon Dahl Tomasson med ett flin. Både under presskonferensen direkt efter 2-0-segern på Eleda Arena i förra veckan. Och i intervjuerna inför avgörandet i Razgrad. Han syftade så klart på Champions League-drömmen. Den som blivit verklighet två gånger de senaste sju åren för ”De Himmelsblå.” MFF hade skaffat sig ett bra utgångsläge inför returen mot Ludogorets. För att inte säga mycket bra. Ändå visste alla att ett mål för hemmalaget, i princip närsomhelst fram till den 80:e minuten, skulle ge nerv i mötet om inte MFF hade gjort mål. 

Tomasson hade inför matchen pratat om att inte falla för långt tillbaka i banan. Utan attackera matchen på samma sätt som man gjorde i första mötet. Och det var också så MFF:s spelare tog sig an returen. Ändå blev det en mardrömsstart. I den 10:e minuten satte Nedyalkov 1-0, efter en tilltrasslad situation vid en hörna. Inte blev det bättre av att Anders Christiansens kvittering dömdes bort för offside, men minsta möjliga marginal.

Och det man kunde tro att det skulle bli ännu värre när Johan Dahlin tvingades att byta i den 40:e minuten och Ismael Diawara, nyförvärvet från Degerfors, tvingades att göra debut i ett minst sagt otacksamt läge. Läget blev lite bättre när 100-miljonersmannen, Veljko Birmancevic, satte en vacker frispark. 1-1 i paus gjorde att MFF inte var lika pressat som de hade varit vid underläge. Det blev en gastkramning in i det sista, men när segerrusiga och Champions League-yra spelare jublade ikapp på innerplan var det en rättvis ”seger.” Ett rättvist avancemang.

Egentligen är inte det här tillfället att lyfta fram enskilda individer. Det är laget Malmö FF som har sett till så att Champions League-drömmen blev sann.

Alla spelare och ledare i MFF är hjältar på sitt sätt en sån här kväll. 

Det är bara kolla på spelarna som gjorde det i Razgrad. Ta Ismael Diawara som kommer in i ett allt annat än ett tacksamt läge. Snacka om rysare att gå från Degerfors direkt in i Malmö FF:s vikigaste match på år och dag. Han inledde men en klassräddning. Därifrån kan man säga att han ökade. 

Eller ta bara Franz Brorsson, som fick chansen i första matchen mot Ludogorets efter att ha legat däckad i förkylning. Han kom in och gjorde en storartad insats både hemma och visade klassen även i returen. För att inte tala om hans försvarskolleger Anel Ahmedhodzic och Lasse Nielsen. 

Eller ta den så tidigare utdömde Bonke Innocent som blivit en av lagets viktigaste spelare. Eller lojala Sören Rieks och Jo Inge Berget, spetsen i Antonio Colak och Veljko Birmancevic. Och härföraren, ledaren och allsvenskans bäste spelare Anders Christiansen. Uppbackade en en Oscar Lewicki som håller landslagsklass. 

Ändå känns det som om det som fått Malmö FF att ta nästa steg, steget ut i Europa på riktigt är tränaren Jon Dahl Tomasson. Han har tagit många modiga beslut under sin relativt korta tid i klubben. Kört sitt race och fått stöttning av sportchefen Daniel Andersson. Samtidigt har han fått resultaten med sig. En spelargrupp som krigar ögonen ur sig för honom. Han har även fått Malmö FF att bli mer sammansvetsade än någonsin. 

Dessutom är han MFF:s egen ”Ice man.” Dansken har upplevt stora matcher som spelare, bra mycket större än de mot Ludogorets. Och han har varit hur lugn som helst sedan han tog MFF in i Champions League. Visst, han visar känslor även han, men tar sig han stora matcher och svåra situationer som det vore det självklaraste i världen. Hans lugn och mentalitet har gjort att MFF visat upp en mental styrka som de aldrig haft tidigare. Danskens mentalitet och lugn har verkligen smittat av sig. 

Hur mycket det än skiter sig för MFF, med bortdömda mål, orättvisa utvisningar, VAR-granskningar, skador eller underlägen, verkar ingen uppgift för stor. Spelarna i LAGET Malmö FF, har visat att det klara av det mesta. Nu får de fira en plats i Champions Leagues gruppspel. Att de är tillbaka i fotbollens finrum. Ytterligare 70 miljoner kronor in på det redan välfyllda kontot och i höst oh viner väntar stormatcher.  Efter bragden i Razgrad har ingen förtjänat det mer.