Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Djurgården kommer gräma sig en lång tid

Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Djurgården hade ett jätteläge att ta ett stort steg mot SM-guldet. 

Men brände det mesta mot IFK Norrköping. 

Det känns som att den här matchen kommer att gräma Djurgården i lång tid framöver om laget missar guldet. 

När startelvorna till matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården släpptes fick vi en fingervisning gällande vad det här skulle bli för match.  


Norrköping ställde upp med ett 3-4-3, som var rejält framåtlutat. Här var det som om Rikard Norling skulle bjuda på ultraoffensiv fotboll i jakt på att rädda säsongen mot ett guldjagade Djurgården. 

Vi fick också se en väldigt underhållande match. Det var känslor (Norling gjorde segergester när hans spelare fick in en bra tackling och Oscar Jansson lyfte näven när han stod för en jätteräddning), högt tempo och anfallsglatt från bägge lagen. Samtidigt var det extremt många enkla misstag, framför allt från hemmalaget och det var även slarvigt från Djurgården. Ändå kändes det som rättvist i dubbel bemärkelse att Kalle Holmberg fick göra 1-0 efter 20 minuter. 190 mållösa dagar blev det för Holmberg, som underordnat sig taktiken, varit mycket bra i presspelet, men som haft förtvivlat svårt att hitta målet. En mindre smickrande egenskap om du är anfallare. 


Ändå har förtroendet från Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, varit näst intill orubbat. Nu såg de ut som om det förtroendet skulle ge resultat då Blåränderna såg ut att gå mot en 1-0-ledning inför pausvilan. Men Jonathan Levis vänsterfot talade från högerkanten, inlägget nådde Samuel Adegbenro, som nickade in kvitteringen till 1-1. Från ingenstans. Tungt för Djurgården, som dittills hade haft kommandot i matchen.  Och pressat sönder IFK Norrköping. Andra halvlek blev smått galen. Djurgården fortsatte att pressa Norrköping hårt och radade upp en del fina chanser och många lägen. Men brände i princip allt. 

Edward Chilufya fick ett jätteläge, Magnus Eriksson missade sista dribblingen när han var igenom och trots en stor forcering och ett gäng halvchanser, blev det bara en poäng för guldjagande Djurgården. Att den här matchen slutade med bara två mål övergår mitt förstånd. Framför allt om man ser till spelet. Som var underhållande att titta på för en neutral åskådare, men som måste varit frustrerande att se för en tränare med tanke på alla tekniska misstag och enkla missar från framför allt hemmalaget och de brända lägena från bortalaget. Gällande guldstriden är den fortfarande vidöppen. En poäng skiljer mellan Djurgården och Malmö FF med två omgångar kvar. Djurgården möter Varberg hemma på Tele2 i näst sista omgången och Häcken borta i sista. Två lag som inte har något att spela för och ett behagligt spelschema för Blåränderna. 


Malmö FF har Kalmar borta och ett Halmstad som slåss för att undvika kval i sista omgången. Det känns som en aningen svårare avslutning än Djurgården, även om det inte är någon mardrömsavslutning. Nej, guldstriden är fortfarande vidöppen, framför allt då AIK och Elfsborg jagar i bakgrunden. Men om det inte blir SM-guld för Djurgården känns det som att Blåränderna kommer gräma sig länge att de inte lyckades förvalta allt de skapade den här kvällen i Norrköping. 

Kalmar sänkte Örebro