Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Det känns som sista chansen för Guidetti

Foto: ARVIDSON PETTER / ARVIDSON PETTER BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

John Guidetti kommer från den jobbigaste säsongen i karriären. 

Den som kommer känns som den viktigaste. 

”JG” måste ta sig ur grottan.

Det var en rätt lågmäld John Guidetti som kom ut i den mixade zonen igår, efter den svenska träningen som på allvar inledde uppladdningen inför matcherna mot Malta och Spanien, var han rätt lågmäld. 

Han erkände utan omsvep att säsongen som gått i Spanien och Alaves varit den jobbigaste i karriären. 

Fotbollsmässigt. 

Kommunikationen med avgående tränaren Abelardo Fernandez( ryktas bli ny spansk förbundskapten) har varit näst intill obefintlig. 

Speltiden likaså. 

Guidetti skrapade ihop sex matcher från start, två mål, en framspelning och gjorde totalt 757 minuter fotboll, liga- och cupspel inräknat. 

Lätt att förstå Guidettis frustration och han sa rakt ut att hade Fernandez varit kvar i klubben hade han sett sig om efter en ny klubb. 

– Det har inte varit vamos direkt. Det har känts som jag varit i en grotta, sa Guidetti och suckade tungt. 

Det här är Guidettis sista chans

När han nu är tillbaka i A-landslaget är han det knappast på grund av någon succésäsong. 

Han är med för att det inte finns någon konkurrens bland anfallarna just nu. 

Så illa är den svenska anfallssituationen utanför Skandinavien.

Guidetti har dock visat att han håller i La Liga. Minns säsongen 2016 i Celta Vigo där det blev 12 mål. Säsongen efter blev det nio. 

Men då är då och nu är nu. 

Om John Guidetti, 27, någonsin ska bli en startspelare i landslaget känns det som det är lite sista chansen den här säsongen. Om han nu blir kvar i Alaves, måste han visa upp det spel som han gjorde de där succésäsongerna för två-tre år sedan. 

Med en stekhet Alexander Isak och en Robin Quaison som kommer från en succésäsong med Mainz i Bundesliga är det hårt om startplatserna. Lägg därtill Janne-favoriterna Marcus Berg och Sebastian Andersson, där Andersson gjort 12 mål för Union Berlin. 

John Guidetti måste ta sig ur grottan

Guidetti är fjärdealternativen just nu och har gjort två mål på 26 landskamper. Och båda målen har kommit i träningslandskamper. Han lär inte vara påtänkt för en startplats vare sig mot Malta eller mot Spanien. 

Och att han var petad ur landslagstruppen senast tyder på att han kan hänga löst om han inte får spela i Alaves kommande säsong. Och med tanke på hur länge han varit med i landslaget och hur många chanser han har fått känns det som sagt som sista chansen kommande säsong. 

Landslagssamlingarna skulle bli bra mycket tråkigare utan Guidetti. 

Han är ändå en av få spelare som har den där stjärnauran kring sig. Och han är ofta frispråkig. Inte rädd att ta ställning och säga vad han tycker. 

Men det känns som han måste ta sig ur grottan nu. Hitta en plats där han får spela. Förtroende från tränaren och hitta tillbaka till glädjen i spelet igen. 

Att det blir lite mer ”Vamos” kring JG kommande säsong.

Annars känns det som att han kommer få det tufft i Blågult framöver - och att samlingarna kommer att bli bra mycket tråkigare.