Daniel Kristoffersson

Det här är ett stort misslyckande, Bajen

Publicerad

Att Jakob Michelsen sparkas ett år efter att han anställdes är ett stort misslyckande för Hammarby. 

Men att Bajen nu väljer en väg och en strategi där allt inte står och faller med vem som är huvudtränare är helt rätt. 

Det borde de grönvita ha gjort för längesedan. 

Ryktena om att Jakob Michelsen kunde få sparken från Hammarby började att surra redan för någon månad sedan. Ska villigt erkänna att jag trodde att dansken skulle få mer tid än bara ett år.  

Men nu står det alltså klart att Bajen gör sig av med Michelsen knappt ett år efter att man anställt honom. 

Det är givetvis ett misslyckande för klubben.

Ett dyrt sådant då man tvingas köpa ut honom för ett par miljoner. 

Hyllningarna till Michelsen var många när han skrev på för Hammarby och det räckte med ett par samtal till kolleger i Danmark som följt honom på nära håll för att lovorden skulle hagla. 

Det talades om en "Mini-Mourinho" - och att han skulle kunna göra ett topplag av Bajen. Jag minns själv när jag satt ner med honom i Abu Dhabi på förra vinterturnén där han också uttryckligen sa att han skulle inför ett spelsystem baserat på bollinnehav så att publiken skulle tycka det var roligt att se Bajen spela. 

Han hyllade även bengaler. 

Alla rätt så långt. 

Men verkligheten blev en annan. 

 

Hans raka och hårda ledarstil blev snabbt en för stor kontrast för spelarna i Hammarbys trupp. Han sågade spelarna öppet på träningarna och då spelade det ingen roll om du hette Kennedy Bakircioglu, Romulo eller Marcus Degerlund. 

Det ständiga laborerandet med startelvor och positioner för spelarna var heller inget som gick hem hos spelartruppen och den sportsliga ledningen. Det gjorde även att Hammarby inte hade något riktigt grundspel och ingen av spelarna var heller helt säkra på hur det skulle spela från match till match. 

Dessutom var det utlovade passningsorienterade fotbollen som bortblåst. Det var som "Mini-Mourinho" fast bussen aldrig parkerades. Vinsterna uteblev och det var svängdörrar i försvaret. 

När sedan sportchefen Jesper Jansson anställdes, tillsammans med Ola Larsson som teknisk direktör, satte duon tillsammans med styrelsen ut nya riktlinjer för Hammarby. Hammarby skulle bli en mer föreningsstyrd klubb som inte stod och föll med vem som tränade laget. 

Tränares inflytande hade hittills varit stor, framför allt när det gällde nyförvärv. Det vittnar för övrigt den senaste tidens värvningar om där Nanne Bergstrand och Jakob Michelsen i stort sett bestämt vilka nyförvärv de ska ta - utan att sportchefen haft något att säga till om. 

Vi kan till och med gå tillbaka till Gregg Berhalters tid för att se att det varit ett mönster. 

 

När Hammarby sedan anställde en stark sportchef som Jesper Jansson skulle det bli annorlunda. I och med Janssons intåg minskade så klart Michelsens inflytande gällande värvningar, vilket knappast gjorde honom supernöjd. Sander Svendsen och Muamer Tankovic är två exempel på det. Spelare som Michelsen inte handplockat utan där han ville ha in danskar i stället.

Att Hammarby lyckades värva de bägge spelarna berodde delvis på att klubben lovat dem skräddarsydda roller i klubben. Men som alla vet har Michelsen skiftat rejält och efter att Sander Svendsen gjort hattrick i en match som anfallare var han ytter i nästa match. 

Just det uteblivna passningsorienterade spelsättet, oenigheter om värvningar och det ständiga skiftande av spelarpositioner och startelvor blev Michelsens fall. 

Dessutom backades han inte upp av ikonen Kennedy Bakircioglü. Vilket inte alls är oviktigt i en klubb som Hammarby. Men även om jag tror att delar av spelartruppen inte har något emot att Michelsen lämnar, handlar det här inte först och främst om något myteri från spelartruppen i Hammarby. 

Det handlar om att klubben vill välja en ny väg och bygga ett team kring tränarna med den stark sportchef och ledning i stället för att, som det varit de senaste åren, en huvudtränare som i princip styr allt. 

Problemet är väl att det här borde ha gjorts tidigare. 

 

För tittar vi på de allsvenska lagen i stort är många väldigt framgångsrika när de jobbar på just det sättet. MFF kanske är det tydligaste exemplet just nu där Daniel Andersson har stor makt. Där vd:n och ordföranden i klubben är starka. Magnus Pehrsson är visserligen en stark ledare men har inte ens i närheten av så mycket att säga till om gällande värvningar som han hade i Djurgården. 

Djurgården med Bosse Andersson och Henrik Berggren är för övrigt ytterligare ett bra exempel på det. AIK vann SM-guld 2009 med en stark sportslig ledning och ett team runt laget för att ta ytterligare exempel. 

Om Hammarby blir lika framgångsrikt återstår att se. 

Klart är i alla fall att den sportsliga ledningen med Jesper Jansson i spetsen satt mycket på spel - och att supportrarna nu förväntar sig att förändringarna ger resultat ganska snabbt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag