Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Det håller inte för att vara en guldkandidat

Vidar Örn Kjartansson avgjorde mot Sundsvall. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Hammarby fick slita för tre poäng.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

SUNDSVALL. Hammarby var på väg mot en rejäl missräkning efter en usel kollektiv försvarsinsats - men räddades av Vidar Örn Kjartansson. 

Islänningen som värvades för att avgöra sådana här matcher. 

Men om Bajen menar allvar med sin satsning mot ett SM-guld måste de nu se till att fixa två saker. 

Dels få stopp på den läckande defensiven och dels hitta en likvärdig ersättare till Kjartansson.

Det var finfrämmande i Sundsvall den här måndagskvällen. 

Då tänker jag inte främst på Hammarby eller deras supportrar som började uppladdningarna tidigt under måndagen. 

Nej, statsminister Stefan Löfven tillbringade lite av semestern i Norrlands huvudstad. 

Giffare som han är laddade Löfven upp på O'Learys på Storgatan och med 45 minuter kvar till match lämnade han restaurangen med säpovakterna i släptåg och möttes av ett ”ska du gå hem nu”? av den grönvita delen av restaurangen. 

Men hem skulle inte statsministern utan till NP3 arena. 

När Hammarby kom på besök hade Gif Sundsvall hoppats på att det skulle komma över 6000 åskådare. Det blev också 6020 åskådare vilket vittnade om att det inte var många av Sundsvalls supportrar som hade stannat hemma. 

Stannat hemma, eller i alla fall kvar i bussen, verkade Hammarby vara till en början. De bjöd på aningen förvirrade första 10 minuter där Maic Sema hade lekstuga och Jonathan Tamimi skar stora hål på sin kant. 

Hammarby vaknade visserligen till efter en kvart och det blev en mycket underhållande match där chanserna böljade fram och tillbaka.

I den 30:e minuten skruvade Darijan Bojanic in en frispark och några minuter senare kvitterade Carlos Gracia bara för att få se Hammarby ta ledningen igen genom Muamer Tankovic i halvlekens sista minut. 

Försvarsspel var inget som något av lagen verkade tänka på den här kvällen. Det blev en mycket underhållande match som efter Tobias Erikssons 2-2-mål såg ut att sluta oavgjort. Ett 2-2-mål som kom efter att samtliga Hammarbyspelare i försvaret stått och tittat på vad Tobias Eriksson skulle hitta på. 

Det var skrämmande dåligt försvarsspel och Gif Sundsvalls maskot ”Giffen” hade gjort det bra mycket bättre.
***

Nu kunde Hammarby ändå vinna. 

Tack vare ett man har spets av yttersta allsvenska klass. Vidar ”Örn” Kjartansson flög fram i straffområdet och petade in bollen från en halv meter. 

Detta efter matchens vackraste anfall. Ett typiskt Kjartansson mål. Han sköt också de tillresta fansen till eufori och de firade rejält efter slutsignalen. 

Ett perfekt avsked för islänningen som nu lämnar Hammarby. Han ville själv stanna men Rostov ville annorlunda. Och trots att Jesper Jansson jobbade stenhårt för att behålla honom ser Kjartansson ut att gå till Rubin Kazan på ett års lån. 

Det blev i alla fall en perfekt avslutning för Kjartansson och ett mål som fixade tre poäng och fick de tillresta supportrarna att glömma den usla försvarsinsatsen för en stund. 

För om Hammarby menar allvar med sin satsning mot Europaplatserna och senare också ett SM-guld måste man stoppa läckaget i defensiven. Det är femte matchen i rad nu som Bajen släpper in två mål. Det håller så klart inte om man ska bli en guldkandidat. 

Dessutom måste nu sportchefen Jesper Jansson ut på anfallsjakt igen och hitta en ersättare till kvällens matchvinnare. 

Den spetsen och kvalitén som Kjartansson har kommer Hammarby heller inte ha råd att vara utan. 

***

För Sundsvalls del var det en blytung förlust. Laget höll jämna steg med Bajen och Bataneros miss vid 1-2 och Lloyd Saxtons uppställning av muren vid 1-0 var missar som hade kunnat förhindra en förlust. 

William Eskelinen är såld till Århus och än så länge har ingen ny målvakt presenterats. Däremot var spanjoren och mittfältaren Pol Roige på plats på matchen i går och han väntas bli Sundsvalls nästa nyförvärv. 

Men det behövs ett par nya spelare till för att ”Giffarna” ska lyckas hålla sig kvar i allsvenskan. 

Just nu får klubben vara glada om de klarar en kvalplats.