Daniel Kristoffersson

Det enda rätta är att bänka Marcus Berg

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det vore olikt Janne Andersson att bänka Marcus Berg mot Spanien. 

Men det är naturligtvis det enda rätta. 

Dejan Kulusevski och Alexander Isak ska starta på topp i EM-premiären.  

Det var längesedan det såg så här bra ut inför ett mästerskap för det svenska herrlandslaget i fotboll, som det gör inför just det här mästerskapet. Eurobonus-EM var visserligen en galen idé av Michel Platini redan från början och under en pandemi blir det ännu galnare att resa kors och tvärs över Europa. Men när vi nu är tre dagar ifrån premiären och sex dagar ifrån Sveriges EM-premiär mot Spanien, börjar det faktiskt bli Blågul EM-feber. 

Idag samlas landslaget på EM-basen i Göteborg. Dit åker Blågult med ett harmoniskt Båstad-läger i ryggen, följt av två segrar mot Finland och Armenien. 

Gällande startelvan mot Spanien gav knappast Armenien-matchen speciellt många svar utöver att Marcus Danielson cementerat sin plats som mittback bredvid Victor Nilsson-Lindelöf. Som jag ser det är backlinjen spikad till premiären mot Spanien med Mikael Lustig, Nilsson-Lindelöf, Danielson och Pierre Bengtsson. Sedan är tre av fyra spelare helt klara på mittfältet då Janne inte kommer att ta bort någon ur trion Sebastian Larsson (lagkapten), Albin Ekdal och Emil Forsberg. 

Det är sedan som huvudbryn börjar för vår käre förbundskapten. Ska Janne Andersson spela med Alexander Isak och Dejan Kulusevski på topp kommer Viktor Claesson att få inleda på bänken, medan Kristoffer Olsson i så fall tar platsen centralt på mittfältet bredvid Ekdal och Sebastian Larsson flyttas ut på kanten. 

För mig är det den givna elvan mot Spanien. Att inte spela en formstark Alexander Isak som inte gjort annat än levererat mot spanjorer under säsongen vore helt fel. Likaså att peta en stekhet Dejan Kulusevski. Att flytta ner Kulusevski till höger på mittfältet tror jag inte är ett alternativ, då Kulusevski själv varit tydlig med att han ser sig själv som främst anfallare. Dessutom skulle nog två kanter med Forsberg och Kulusevski bli aningen för offensivt mot Spanien som har hemmaplan i Sevilla. 

Jag är dock inte helt säker på att förbundskapten Janne Andersson är av samma uppfattning som mig. Ser man historiskt har han haft en stor tilltro till Marcus Berg. 34-åringen kommer från en okej säsong i Ryssland när han nu går in i ännu ett mästerskap för att sedan flytta hem till IFK Göteborg. Efter målet senast är jag övertygad om att Janne överväger att starta med Berg mot Spanien och då blir det Kulusevski som får offras på topp.   Det skulle vara ett felbeslut. Isak och Kulusevski är mitt givna anfallspar mot Spanien. Kulusevski jobbar minst lika hårt i defensiven som Berg och vinner nästan lika mycket boll. Blågult kanske får ett lite sämre huvudspel där framme, men både Alexander Isak och Kulusevski har förmågan att kunna suga åt sig bollarna ändå. Dessutom är de vassare avslutare, snabbare och kan göra djupa sår i djupled hos det spanska försvaret. 

Nej, jag hoppas Janne Andersson tänker som jag. Att han lärt sig läxan och inte går i fällan som många av hans föregångare gjort; att hålla fast vid sina favoriter lite för länge. Nej, Alexander Isak och Dejan Kulusevski är den givna anfallsduon mot Spanien. 

MIN STARTELVA MOT SPANIEN

Robin Olsen 

---

Mikael Lustig 

Victor Nilsson-Lindelöf

Marcus Danielson 

Pierre Bengtsson 

---

Sebastian Larsson 

Kristoffer Olsson 

Albin Ekdal 

Emil Forsberg

---

Alexander Isak 

Dejan Kulusevski