Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Därför väljer stjärnorna allsvenskan före cashen

Foto: INTIME SPORTS / BILDBYRÅN

DUBAI. Djurgården har gjort klart med Astrit Ajdarevic.

MFF har skrivit kontrakt med Erdal Rakip, Hammarby slutförhandlar med Alexander Kacaniklic - och IFK Norrköping har värvat hem Christoffer Nyman och Sead Haksabanovic. 

Allsvenskan glöder. 

Och mycket av det är tack vare de allsvenska supportrarna.

Hetare än någonsin. 

Så har allsvenskan beskrivits de senaste två åren.

Och beskrivningen är inte alls fel, snarare tvärtom. Det är sanningen, även om vissa vill håna det så slitna uttrycket. 

Vi har sagt det rätt länge nu. 

Vad det gäller publiktillströmningen har det väl aldrig varit bättre? 

AIK lockade förra säsongen över 50 000 åskådare mot Gif Sundsvall. Hammarby hade ett publiksnitt på omkring 20 000 åskådare. Det kommer alltså 20 000 grönvita fans till Tele2 arena när Bajen möter Trelleborg i den allsvenska serielunken. 

Inte undra på att vi kommer att få se flera namnkunniga hemvändare 2019. 

Totte Nyman, Sead Haksabanovic, Erdal Rakip och Astrit Ajdarevic är redan klara. SVT har tidigare skrivit om Ajdarevic till Djurgården och oavsett om Aloui Badji säljs eller inte så lär Ajdarevic spela i Blåränderna 2019. 

Även om både han och Rakip inte är presenterade officiellt ännu.

Alexander Kacaniklic, Magnus Eriksson och eventuellt Jo Inge Berget år på gång. Berget har Malmö FF som förstaval när han nu ska flytta hem från Manhattan och New York, men där har MFF konkurrens av bland annat Rosenborg och Molde. 

De himmelsblå måste säkerligen sälja någon spelare om de ska ha in Berget. Eller löser Daniel Andersson det ändå? 

Kom ihåg att fönstret in till allsvenskan har öppet ett bra tag till.

Vad det gäller konkurrensen med de danska lagen kan de allsvenska klubbarna inte mäta sig med exempelvis FC Köpenhamn eller Bröndby när det gäller de ekonomiska biten. 

Däremot lockar det ju säkerligen en spelare som Alexander Kacaniklic att spela inför ett fullsatt Tele2 Arena vid derbyn, eller 20 000 åskådare en vanlig match i serielunken, hellre än att spela inför 5000 personer när Bröndby möter Vejle. 

Just Kacaniklic hör jag vill till Hammarby. Slutförhandlingar pågår mellan parterna och det skulle förvåna om den 27-årige mittfältaren inte spelar i Bajen 2019. 

Men än är inget påskrivet. Inget är klart. 

Allt kan hända. 

Och det är under Deadline Day som de mest bisarra övergångshistorierna sker. Eller inte sker. Även om det som sagt inte är "Deadline" för allsvenska klubbar att värva spelare. 

Fråga bara nigerianska anfallsstjärnan Peter Odemwingie. 

Som i en av de mest omtalade Deadline Day-såporna i sin iver att få igenom en övergång från West Bromwich till Queens Park Rangers, helt sonika tog bilen och åkte till London-lagets träningsanläggning och där lät sig intervjuas av Sky Sports reportrar. I en intervju där han förklarade att en affär i princip var klar. Att han såg fram emot att spela för QPR. 

Det fanns bara ett problem. 

Klubbarna var inte i närheten av att vara överens. 

Och Odemwingie fick vända tillbaka med svansen mellan benen. 

I allsvenskan har vi Stefan Batan som vårt egna Odemwingie-exempel. En klassiker. Han var klar för AIK, hade skrivit på ett långtidskontrakt 2005, men hamnade till slut i Djurgården.

Den förre Hammarby-spelaren myntade då – utan att han själv ville det – uttrycket "Batan-klar". 

Har vi några affärer i Sverige som kan ske under Deadline Day, då många av de internationella transferfönstren stänger, så är en av dem Daniel Sundgren till Aris Thessaloniki.

Spelaren och klubben är redan överens om ett kontrakt. Problemet är bara att den grekiska klubben vill dela upp betalningen, trots att det bara rör sig om en övergångssumma på två miljoner kronor.

AIK vägrar gå med på en sådan affär, vilket man kan förstå. Att inte ens få två miljoner i en direktbetalning för en nyckelspelare i laget är inte den bästa av affärer. Därför ser Sundgren ut att bli kvar i svartgult. 

Men inget är säkert. 

Under Deadline Day kan som sagt allt hända. 

Det är det som är tjusningen med datumet 31 januari.