Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Då blir det Norling- vibbar över Billborn

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby och Häcken möts i kväll och två av allsvenskans mest pressade tränare letar efter arbetsro.  

Alm har haft det tyngst hittills, men det känns som att Stefan Billborn är satt under hårdast tryck. 

En förlust skulle innebära Norling-vibbar över Hammarbys chefstränare. 

Låt oss återkomma till jämförelsen med Norling senare. 

Först kan vi konstatera att sett till förväntningar inför säsongen så är det inget snack om att BK Häcken och Andreas Alm har haft det tyngst i allsvenskan. Tre försluter i rad, ett spel och en taktik som spretar har gjort att klubbens supportrar haft ett möte med klubbchefen Marcus Jodin om läget i laget. 

Inte direkt de ”kvartsamtal” som Andreas Alm sett och även varit med om i AIK, men det säger ändå en del om förväntningarna på Häcken den här säsongen. 

Det säger faktiskt en del om vilken klubb Häcken numera är, om nu någon hade missat det. 

De tre raka förlusterna till trots, jag kan aldrig tänka mig att Andreas Alm hänger löst. 

Minnet är oftast kort bland supportrarna och det är bara titta på vad Alm gjort sedan han kom till klubben. Han fixade en tredjeplats, klubbens näst bästa i historien, förra säsongen. 

Alm hänger inte speciellt löst

Han har grejat en cuptitel 2019 och laget är i cupfinal, som spelas mot just Hammarby i slutet av maj. Laget kom femma och sexa hans första år och det är svårt att peka på att Alm egentligen misslyckats rejält någon säsong. 

Förutom nu då, tre omgångar in i allsvenskan. Nej, att Alm skulle hänga speciellt löst, det tror jag inte, inte ens om de förlorar mot Hammarby. 

Häcken har heller ingen tradition av att sparka tränare och när man väl gjort sig av med tränare har det inte blivit speciellt mycket bättre. Sedan finns det så klart en smärtgräns för alla och fortsätter förlusterna att rada upp sig i någon form av kollaps kan ju läget ändras. 

Men det känns som att Häckens styrelse och klubbledningen nog kan ta en mellansäsong, om det i sämsta fall skulle betyda en förlorad cupfinal och en mittenplacering. Bra tränare och tränare som lyckats tidigare, brukar få chansen att rätta till det som är fel. Lite som med AIK:s förre tränare Rikard Norling, som efter en säsong med SM-guld 2018, misslyckades rejält i Europa-kvalet och sedan även i allsvenskan 2019. Han fick en säsong till på sig att få den svartgula skutan på rätt köl, vilket han misslyckades med och sparkades i juli 2020. 

Bajen floppade förra året

Där kan man ju dra paralleller till Hammarby och Stefan Billborn, som jag tror är mest pressat inför mötet i kväll. Efter två fina Hammarby-säsonger floppade Billborn och Bajen rejält förra året. De grönvita gick från guldutmanare till en åttondeplats och kraven inför den här säsongen har varit höga. Framför allt med tanke på att lagbygget i princip är komplett med dyra värvningen av Astrit Selmani och försvarsgeneralen Jon Gudni Fjoluson. Här har Billborn inte råd med någon mellansäsong. Inte igen.

Precis som Norling 2020 alltså. Topp tre är ett krav. Däremot tror jag att även Billborn kommer få chansen att rätta till eventuella misstag och han hänger knappast löst vid en förlust i kväll.  Men där Alms livlina lär sträcka sig säsongen ut, minst, lär Billborn ”bara” få fram till sommaren på sig . Om nu resultaten går emot vill säga. Det är tidigt på säsongen ännu och att någon klubb skulle kicka en tränare innan ett sommaruppehåll känns aningen orealistiskt.