Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Blåvitt kan ha gjort årets fyndvärvning

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs spelare firar ett mål.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Utdömd som slut i AIK. 

Stekhet i IFK Göteborg. 

Blåvitt kan ha gjort årets fynd i och med värvningen av Kolbeinn Sigthórsson. 

Det sista är en mening jag aldrig trodde jag skulle skriva. 

Vårsolen värmde på Ullevi och ett 18-gradigt Göteborg välkomnade med ett klassikermöte. IFK Göteborg-AIK i allsvenskans andra omgång, där förhandssnacket mest hade handlat om Marek Hamsik. Inget nytt under solen i Göteborg, där i princip allt snack har handlat om slovaken den senaste månaden. Nu började han på bänken mot AIK. Visserligen redo för ett längre inhopp om det skulle behövas.

Det behövdes inte. Nu blev det visserligen knappa 20 minuter för Hamsik och det är svårt att göra någon bedömning av var han står. Det här var heller inte en kväll där allt snack handlade om slovaken. I stället handlade det om Kolbeinn Sigthórsson. Vem hade trott att islänningen, som dömdes ut som slut efter sin sorgliga tid i AIK, där anfallaren inte mäktade med ett enda mål i allsvenskan och mest gick skadad, skulle överskugga Napolis förre lagkapten i efterhandssnacket? 

Knappast någon. Men efter segern mot AIK känns det som om sportchefen Pontus Farnerud visste vad han gjorde när han skrev kontrakt med islänningen. Och kanske framför allt IFK Göteborgs isländske lagläkare Jon Karlsson, som gav klartecken för en värvning av 31-åringen.

Det här var nämligen Kolbeinn Sigthórsson show. Han satte 1-0 efter knappa tre minuter, efter att han lurat AIK:s försvar med att komma in bakom den rutinerade backlinjen. Han höll också AIK-försvaret sysselsatt med sina löpningar, men också genom att vinna de flesta dueller. 

På plats på Ullevi den här kvällen var assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren. Jag frågade vad han tyckte om Kolbeinn Sigthórsson första 45 minuter och han hyllade mycket riktigt anfallaren för hans ”smartness” och sin förmåga att vinna andrabollarna. 

- Det gäller att han får vara skadefri bara, sa Wettergren. 

Och så är det ju. Det kommer krävas hårt jobb med honom för lagläkare Jón Karlsson, för att han ska hålla sig ifrån skador. 

***

Skadehistoriken var också den främsta anledning till varför han kom på ett prestationsbaserat kontrakt och varför IFK Göteborg bara betalade en spottstyver om man jämför med vad AIK gav spelaren i lön. Därför känns det också om att Blåvitt kan ha gjort ett riktigt fynd i Kolbeinn. I AIK gjorde han noll allsvenska mål på sina två år i klubben och det blev bara tre mål totalt på 35 matcher. 

Det finns inte en enda vettig sportchef som hade förlängt med en spelare som hade ett sånt facit. Så man kan knappast klandra AIK:s sportsliga för att de inte förlängde med honom. Däremot går det ju att hylla Blåvitt för att de vågade tro på honom. Nu har det visserligen bara gått två matcher och Sightorsson har bara gjort en match från start. 

Så vi ska nog vänta med de allför stora hyllningarna. Men bara att han gjorde två mål mot AIK och fixad tre viktiga poäng till Rolle Nilssons lagbygge, känns som en succé och att att han i princip överträffat de flesta förväntningar. För med tanke på vad han gjort i AIK och hur lite Blåvitt lade ut ekonomiskt på islänningen, var förväntningarna knappast speciellt höga.

***

Segern var exakt det Real Blåvitt 2.0 behövde och segern i klassikermötet kommer ett ge spelarna en välbehövlig injektion. Mot Degerfors är dessutom Marek Hamsik tillbaka från start. Förutom Sigthorsson var det imponerade att se Bjärsmyr och Sebastian Eriksson spelade som de var yngst på planen. Duon satte knappt en fot fel. Detsamma gällde unga löftet Jesper Tolinsson, som verkligen lyft när han fått förtroendet. 

För AIK:s del var matchen ett rejält bottenapp och det finns ett par frågetecken så här tidigt på säsongen. Exempelvis vem som ska göra målen? Bojan Radulovic ser iskall ut och Nicolás Stefanelli hade svårt att hitta rätt mot ett kompakt IFK Göteborg. Frågan är också hur bra värdemätare Degerfors i premiären egentligen var? 

Derbyt mot Hammarby på söndag kommer att ge mer svar på den frågan.