Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Billborn vill begrava det snacket en gång för alla

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Djurgården studsade tillbaka efter debaclet mot Degerfors och vann övertygande mot Östersund. 

Nu vill Blåränderna visa att de är precis så bra som tabellen visar. 

Hammarby letar fortfarande efter strukturer och en tydlighet i sitt spel - och Stefan Billborn vill en gång för alla begrava snacket om att han riskerar sparken. 

Vilket lag vågar mest i derbyt? 

Efter att AIK och Malmö FF spelat 1-1 på Friends arena i torsdags jublades det rejält bland de andra guldkandidaterna. Framför allt hos Djurgården, IFK Norrköping och Elfsborg, men även hos Hammarby. Så klart. 

Hammarby kom undan med en hyfsat komfortabel 3-1-seger borta mot Varberg, där den andra halvleken imponerade. 

Däremot var det en näst intill katastrofal första halvlek, där Bajen lika gärna hade kunnat legat under med 0-3 efter 45 minuter och där valet att flytta upp Mads Fenger på mittfältet kan ifrågasättas. 

Vad var tanken med det?

Hammarby letar fortfarande efter strukturer och tydlighet i sitt spel, där man måste sätta presspelet och offensiven som man gjorde i matchen mot Sirius. 

Då fungerar det mesta. 


Hammarby lider fortfarande att man var hårt drabbade av Corona i inledningen och skadorna på David Accam och Paulinho. Men nu när stjärnduon är tillbaka och börjar komma i gång, har Hammarby en av allsvenskans absolut bästa trupper. 

Både kvalitetsmässigt och breddmässigt. 

Mot Djurgården ställs man dock mot svårast tänkbara motstånd. Bajen har haft enkelt för Djurgården senaste tiden, med seger i cupderbyt för strax över en månad sedan. 

Av alla lag hittills i årets allsvenska är det Djurgården som haft den tydligaste spelidén, kunnat vinna på flest sätt och har en lagkemi som inget annat lag har. 

Efter debaclet (Djurgården spelade dock riktigt bra mot Degefors), som lagkaptenen Magnus Eriksson kallade 2-0-förlusten mot Degerfors, repade sig Blåränderna snabbt och körde över Östersund. 

Sett till inledningen av allsvenskan är Djurgården favoriter mot Hammarby, även om derbyna alltid lever sitt eget liv och de grönvita har plusstatistik. 


Det som oroar är att laget har en del småskavanker på ett flertal spelare. Jacob Une-Larsson, Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell och en rad andra nyckelspelare dras med småkänningar. 

Aldrig bra inför det derby där det lär smälla på i närkamperna. 

Hammarbys tränare Stefan Billborn var ifrågasatt redan innan allsvenskan började. Med en cupfinal och med häng på toppen är det just nu ingen fara på taket. 

En derbyvinst skulle till och med begrava snacket om att han skulle sitta löst en gång för alla. 

Samtidigt skulle en förlust göra att det började pyra igen. För Hammarbys del gäller det att våga tro på sin egen kapacitet. För många gånger verkar spelarna aningen ängsliga och vänder hem i stället för att vända upp. Självförtroendet har inte funnits där. Men kanske finns det där nu? 

Det kommer inte bli en lätt match. Djurgården sprudlar av självförtroende både i den sportsliga ledningen (läs Bosse Andersson) och hos spelarna. Här handlar det främst om att fortsätta på den inslagna vägen och inte frångå det spel de haft de senaste sex matcherna. 

Klockan 17.30 är det avspark på Tele 2. Knappt två timmar senare vet vi om guldstriden blivit ett getingbo eller om Djurgården befäst sin position som den absolut hetaste guldkandidaten 2021.