Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Billborn måste knäcka Rikard Norling-koden

”De är tråkigaste laget i guldstriden”
BillbornFoto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
NorlingFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Om AIK:s defensiv fortsätter att imponera har Hammarbys offensiv imponerat än mer.

Men om Bajen ska kunna fortsätta drömma om SM-guld måste Stefan Billborn knäcka Norling-koden.

Djurgården körde över Gif Sundsvall i fredags och satte därmed press på de övriga topplagen. Två av dem möts i eftermiddag.

Derbyt mellan Hammarby och AIK på Tele2 arena blir en av årets matcher alla kategorier. 

På presskonferensen efter 4-1-segern mot Giffarna frågade jag tränaren Kim Bergstrand hur han nu såg på att de Malmö FF, AIK, och Bajen är pressade att vinna. 

– Det är mycket snack om press hit och dit hela tiden tycker jag. Alla de här lägen är under press under hela säsongen, så det är spelarna vana vid. Och alla vill vara i vår position nu, säger han .

Det har Kim alldeles rätt i. 

För med ett försprång på fyra poäng och en match mer spelad tror jag Djurgården inte får ett bättre läge att vinna SM-guld på bra länge. 

Varför? 

Framför allt spelschemat, som är extremt gynnsamt där laget möter bland annat ÖFK, Falkenberg och Örebro samt har IFK Norrköping sista omgången i en match där ”Peking” inte behöver ha något att spela för. 

Derbyt på Tele2 blir därmed ännu mer intressant där båda lagen kommer att behöva gå för segern. 

Allra mest Hammarbys så klart, som är nio poäng efter Djurgården just nu. Om drömmen om SM-guld ska leva vidare måste Bajen vinna. 

AIK är inte i lika desperat behov av poäng, med är däremot mer pressade att vinna med tanke på kraven klubben har på sig. 

Ingen Hammarby-supporter kräver att Bajen ska vinna guld i år. 

Med tanke på misslyckandet i Europa League är det nog många AIK-supportrar som kräver att det blir guld för att inte säsongen ska ses som ett misslyckande. 

Pressen på att vinna blir heller inte mindre i och med att det är ärkerivalen som ligger i topp.

Mest press ligger alltså på AIK, som har mycket att förlora. 

Därför måste det kännas tryggt för Rikard Norling att kunna luta sig mot statistiken. Norlings defensiv är inte alltid så underhållande att titta på. Tvärtom. Men den är hypereffektiv. 

Framför allt mot Bajen. 

Tre hållna svartgula nollor mot Hammarby den senaste tiden talar sitt tydliga språk. Norling har vunnit matchen i matchen mot Stefan Billborn, och där lär den sistnämnde vara rätt sugen på att göra så det inte blir en fjärde gång. 

Det är också två motpoler som möts i eftermiddag. Hammarby med Sveriges vassaste offensiv mot AIK:s ultradefensiva ”shape”. 

Om någon undrar hur viktig matchen är, så kan ni titta på hur lågt lagen har legat inför derbyt.

Inga fräna uttalanden, inga ordkrig, inte ens Nikola Djurdjic har varit ute och svingat. De båda lagen vet vilken tändvätska man kan ge varandra genom ett hårt uttalande eller en skämtsam passning. 

För Rikard Norling gäller det att stoppa Hammarbys offensiv, precis som han gjort tidigare. 

För Stefan Billborn gäller det att knäcka Norling-koden, som han aldrig lyckats med tidigare. 

Tränarkampen är bara ett av många, många skäl att följa Hammarby-AIK i eftermiddag.