Daniel Kristoffersson

Bajens placering är ett rejält fiasko

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby skulle utmana om SM-guldet - men slutar på en åttondeplats när vi summerar allsvenskan 2020. 

Det är inget annat än ett fiasko och räkna med att Stefan Billborns framtid kommer att diskuteras av klubbens styrelse närmaste tiden. 

Allsvenskan 2020 är över för den här gången. Ett Corona-år som går till historien som det märkligaste året någonsin. Den sista omgången sa allt och lite till om just det. Kampen om den sista Europaplatsen, andraplatsen och vilket lag av Kalmar och Falkenberg som skulle klara en kvalplats respektive åka ur, var så klart i fokus. 

Och det blev väl i alla fall hyfsat spännande i botten. Falkenberg tog ledningen tidigt mot Mjällby, allt medan Kalmar FF höll tätt mot BK Häcken och tillät inte Andreas Alms Europaplatsjagande gäng komma till alltför många målchanser. 

När Mjällby både kvitterade och tog ledningen med en halvtimme kvar, såg det helt klart ut att Kalmar FF skulle få kvala. Men Falkenberg kvitterade och jagade tre poäng i slutet. Det räckte inte ända fram och Kalmar fixade en poäng hemma på Guldfågeln arena och får nu kvala mot Jönköpings Södra. Andreas Brännströms J-Södra som jag håller som favoriter i det kvalet. Brännströms offensiva spelsätt och passningsorienterade fotboll kommer nog passa mot Nanne Bergstrands aningen mer destruktiva taktik. Det blir ett spännande kval att se fram emot. 

För Falkenbergs del slutade säsongen alltså med degradering till superettan. Inte direkt oväntat. Hans Eklund har trollat med små medel tidigare men nu tog det stopp. Rätt övertygad om att vi får se Falkenberg i allsvenskan rätt snart igen. 

Då vet vi vem som tränar IFK Norrköping

I toppen säkrade BK Häcken Europaplatsen efter att IFK Norrköping havererat totalt och förlorat hemma mot redan nedflyttade Helsingborg.  Den förlusten summerar IFK Norrköpings säsong rätt bra och det är ett näst intill historiskt ras vi fått se från ”Kamraterna.” Dels ledde laget allsvenskan med sju poäng i somras, tappade allt och hade nu en rätt bra chans att rädda säsongen. 

Då star Jens Gustafssons mannar för en näst intill parodisk insats mot redan nedflyttningsklara Helsingborg och förlorade med 4-3 hemma på Östgötaporten. Det lär svida än mer eftersom att tre poäng hade räckt till en tredjeplats. Ett rejält misslyckade för Norrköping, som nu har ett vägval att göra. Ålborg rycker i managern Jens Gustafsson som sitter på ett kontrakt som går ut i december 2021. Att som manager gå in i en säsong med ett utgående kontrakt är knappast optimalt. I veckan som kommer lär Gustafssons framtid att avgöras, då han ska sitta ner med ordförande Peter Hunt, som har tagit in extern hjälp för att gå igenom säsongen del för del, utvärdera och se vad som har gått snett. Om en knapp vecka kommer vi alltså att få veta om Gustafsson tränar ”Peking” även nästa år. 

En tränare som också är under lupp är Hammarbys Stefan Billborn. Bajen skulle vara med och slåss om SM-guldet den här säsongen men slutar alltså åtta efter att ha förlorat med ÖSK i sista matchen. 

Ett grönvitt fiasko. Det går inte sätta något annat ord på Hammarbys säsong 2020. Utåt säger sportchefen Jesper Jansson att Billborn blir kvar även 2021. Han skrev ett nytt kontrakt i våras och det lär bli en dyr historia att sparka honom. Men räkna med att Billborn utvärderas rejält nu efter säsongen av både den sportsliga ledningen och styrelsen. Och jag tror knappast att han sitter lika säkert som Jansson vill göra gällande. 

Det har varit ett märkligt år som sagt och det är nog många som är glada att vi nu lämnar det allsvenska året 2020 bakom oss. Frågan är om inte Hammarby är gladast att året är över.