Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daniel Kristoffersson

Ett alldeles för uselt facit, AIK

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Är AIK fortfarande med i guldstriden efter förlusten mot Halmstad? 

Självklart. 

Med fyra poäng upp till MFF med fyra omgångar kvar kan allt hända i den här märkliga guldstriden, framför allt eftersom AIK möter Östersund hemma i nästa omgång. 

Problemet är bara AIK:s usla bortafacit och att inget talar för att offensiven ska börja fungera. 

Efter matchen mot Malmö FF i förra veckan, förlust 0-1, stod AIK:s tränare Bartosz Grzelak på Eleda stadion och var bekymrad över AIK:s usla bortfacit. Han hade fått frågor om det efter segern mot IFK Norrköping hemma också. Hur kunde AIK vara med i guldstriden trots att de är ett av seriens sämsta bortlag? Och det var nog många oroliga AIK:are som åkte till Örjans vall den här måndagskvällen. 


Det var allt annat än bra förutsättningar för AIK. Kristoffer Nordfeldt spelade halvskadad mot MFF och har problem med ljumskarna. Matchotränade Budimir Janosevic fick alltså hoppa in i målet mot HBK. Dessutom hade anfallsspelet sett allt annat än bra ut den senaste tiden. Impotent mot MFF senast, inte speciellt mycket bättre mot IFK Norrköping matchen innan. Och det var inte direkt så att inledningen av matchen mot Halmstad lovade någon bättring. Halmstad tog tag i spelet från början. AIK backade hem, kom ingenvart och fick se HBK skapa rätt många chanser på kort tid. Ändå. Försvarsspelet som gjort att AIK på något märkligt sätt är med i den här guldstriden fortfarande, såg ut att hålla tätt halvleken ut. 


Men Andreas Johansson ville annat. Han snappade upp en retur från Janosevic efter en hörna och satte 1-0. Det blev också matchens enda mål. Oerhört viktiga poäng för HBK i kampen om att hänga kvar i bottenstriden. En rejäl missvisning i kampen om SM-guldet för AIK. Extra bittert för AIK då huvuddomaren i sekvensen före HBK:s mål gått emot linjedomaren och dömt hörna till AIK i stället för inspark. Och AIK hade inte domsluten med sig den här matchen. Victor Wolf missade att döma straff till AIK när Rogic åkte på en hockeytackling i straffområdet. Men trots det. AIK förtjänade inte att vinna den här kvällen. AIK var alldeles för bleka i första halvlek, där anfallsspelet inte höll någon vidare klass. Och den där riktiga forceringen i andra halvlek kom aldrig. Till slut var det också 39-årige Ante Johansson som fick sista ordet och fick fira med supportrarna. Ingen hade förtjänat det mer. 


För AIK:s del innebär förlusten den sjunde på bortaplan den här säsongen. Det förstår alla att det är ett alldeles för uselt bortafacit för att ha något med SM-guldet att göra. Jag hade också räknat bort AIK från guldstriden om det inte vore för att guldstriden 2021 är märklig och smått galen. AIK har nu fyra poäng upp till MFF, tre poäng upp till tvåan Djurgården och är poäng efter trean Elfsborg. Fyra omgångar återstår och AIK har redan nedflyttningsklara Östersund direkt i nästa omgång. Tre givna poäng där och de kan vara med i guldmatch igen. Så därför väntar jag med att räkna ut AIK helt, även om inget just nu talar för att AIK ska kunna få fart på vare sig anfallsspelet eller spelet på bortaplan. 

Värnamos vilda glädje