Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

Amoo blir inte kvar speciellt länge till

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby tog en viktig seger i hemmapremiären mot Mjällby – och återigen var det Akin Amoo som frälste laget. 

För Bajens del är det bara att passa på att njuta så länge det varar – för Amoo blir inte kvar i allsvenskan speciellt länge till. 

Jag blir inte förvånad om sportchefen Jesper Jansson har ett bud från Belgien på bordet redan inom någon vecka. 

Hemmapremiär för Hammarby brukar betyda att Södermalms gator färgas gröna och vita då tusentals Bajen-supportrar marscherar från Medborgarplatsen, över Skanstullsbron till Tele2 arena. Men när det var dags för Hammarby-Mjällby i Pandemi-tider var det lugna gatan på Söder. Däremot blev det ändå hyfsad premiärkänsla inne på Tele2 arena. 

Visserligen bara åtta åskådare som fått biljetter via utlottning bland säsongskortsinnehavarna, men desto fler ”restaurangbesökare” i logerna runtomkring arenan. Ett par hundra personer gjorde att det blev lite stämning kring matchen ändå. 

Bland annat då logerna turades om att köra växelramsan ”Gröna-vita-Hammarby.” Det gav i alla fall en liten känsla av hur det var att vara på fotbollen innan Corona-pandemin. 

Gällande matchen så var det bara seger som gällde för ett Hammarby som förlorade premiären mot Malmö FF förra helgen. Knappast något att skämmas över att tappa segern mot MFF i matchens sista minut, men med tanke på att Bajen ska vara med och slåss om guldet den här säsongen hade ett poängtapp mot Mjällby gjort att de grönvitas inledning hade fiaskostämplats. 

Han har redan ögonen på sig

Det märktes också att det enbart var seger som gällde för hemmalaget. Högsta växeln var i från start, den höga pressen satt fint och Mjällby backade hem. Hammarbys hårda press gav ett stort bollinnehav, ett fint spelövertag och ett par fina chanser att ta ledningen. 

Men så mycket mer var det inte till en början. 

Däremot räddade David Oustedt Hammarby från en chockinledning, då han stod för en jätteräddning när David Löfqvist var helt ren i straffområdet. Halvlekens bästa chans så långt. 

Efter en halvtimme såg det ut som om Mjällby gick på knäna. Laget sjönk längre och längre ned och Hammarby kom i anfall på anfall och vi satt bara och väntade på ett hemmamål. 

Just då verkade Mjällby vakna till liv och hade ett par fina omställningslägen. 

Ett frustrerat hemmalag såg också ut att få gå till pausvila med 0-0. Då slog Akinkunmi Amoo till. Ett fint inlägg från Moahand Jeahze stöttes i mål, och så hade den vindsnabbe 18-åringen även levererat mål i allsvenskan.

Han fixade derbysegern mot AIK i cupen, var rätt bra mot Malmö FF och nu såg han till att Hammarby tog en viktig seger i hemmapremiären. Han har redan ögonen på sig från framför allt klubbar i Belgien och Holland. 

Bud kommer att komma på Aimoo

Och det är knappast en vågad gissning att Club Brügge skulle kunna tänka sig att lägga upp rätt bra med pengar för att återigen fynda hos Bajen. 

Kossonou Odilon värderas just nu till bra mycket mer än 100 miljoner kronor, och kan bli en superförsäljning för Brügge. Amoo har unika spetsegenskaper och ju mer han får spela ju dyrare kommer han att bli. 

När Brügge värvade Odilon satte de in stöten tidigt, och jag skulle knappast bli förvånad om de försöker göra det igen. Den här gången kan dock Jesper Jansson och Hammarby sälja sig bra mycket dyrare. 

De är inte i samma desperata behov av pengar nu som tidigare. Det är som sagt bara en tidsfråga innan Amoo säljs och frågan är om Hammarby kan stå emot att sälja honom till sommaren? Bud kommer i alla fall att komma på 18-åringen. Var så säkra.

Spelmässigt var det ingen supermatch från något av lagen, även om Mjällby ändå gör en hyfsad insats även om resultatet gick emot. 

För Hammarbys del var det nog nöjda med att Gustaf Ludwigsons fina form håller i sig. Det går heller inte att nog betona hur viktig han är för Hammarby med sitt stenhårda jobb. 

Han sliter hårt i defensiven och är vass offensivt. En tränares dröm att ha på planen och det är knappast en slump att han växt ut till en supporterfavorit under sin tid i klubben. 

ANNONS: Se alla matcher från allsvenskan och superettan på discoveryplus.se.