Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

AIK visade mästartakter – men hur mår Djurgården?

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Regerande svenska mästarna mot ett av allsvenskans krislag den här säsongen. 

Då visade AIK mästartakter - och just nu känns Bartosz Grzelaks lagbygge som en given guldkandidat till nästa säsong.  

Det blåste upp till storm i Djurgården efter att mittfältaren Kevin Walker levererat en tung salva mot tränarduon Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf, bara dagar före derbyt mot AIK. 

Att en petad spelare som vet att han ska lämna klubben är förbannad på tränarna är inget ovanligt. Men för Djurgårdens del var det bara en av en rad incidenter den här säsongen, där Asrit Ajdarevic-gate och Per-Kristian Bråtveits tjafs med sportchefen Bosse Andersson sticker ut mest.

Tre saker som gör att många nog undrar hur det ligger till med harmonin i Djurgårdens lagbygge. Framför allt efter förlusten mot Falkenberg senast.  Om det är aningen turbulent i Djurgården är det tvärtom hos ärkerivalen AIK. Laget har sannerligen fått sin del av krisrubrikerna den här säsongen, men har sedan i höstas genomgått en näst intill osannolik förvandling.  Laget har fortsatt att rada upp vinster, hållit tätt och Bartosz Grzelak har sett till så att lugnet lagt sig över klubben. 

Vinster är som bekant den enda säkra vägen till att få lugn och ro och det visste så klart Djurgården inför derbyt. En seger var också nödvändig för att laget fortsatt skulle ha allt i egna händer inför det avslutande racet om Europa-platserna. Det var också en perfekt chans för Djurgården , då IFK Norrköping förlorat mot Mjällby. Men det märktes att Blårändernas självförtroende fått sig en törn efter förlusten mot Falkenberg. AIK kändes mycket hetare i duellerna, vann de flesta närkamperna och spelade med en helt annan harmoni än Djurgården. 

Ser ut att glida dem ur händerna

Det var sannerligen inte den mest välspelade matchen i år och det hettade egentligen bra till en enda gång i första halvlek. Då Sebastian Larssons fula eftersläng mot Fredrik Ulvestad renderade i ett gult kort. Det borde nog ha varit rött och Larssons drog nog en lättnadens suck som fick vara kvar på planen i andra halvlek. 

Det blev ungefär samma matchbild i andra och det såg verkligen ut som en given 0-0-match. Men med sina sommarvärvningar har AIK en helt annan bredd än tidigare och en vass matchcoach i Bartosz Grzelak. Han slängde in Nabil Bahoui med dryga 20 minuter kvar och ”Nabbe” blev också stor derbyhjälte med sitt 1-0-mål. 

Efterlängtat för Bahoui som haft en stökig säsong och som i toppslag är en av allsvenskans vassaste. Där har AIK rejält med sparkapital till 2021. 

Och med tanke på den effekt som tränarbytet och värvningarna fått för AIK så är ni AIK på god väg att se ut som laget gjorde 2018.  Mer och mer i alla fall. De håller tätt bakåt och har i alla fall hyfsad fart framåt. Visst kan AIK sälja Paulos Abraham och Eric Kahl till nästa år. Men har ändå en så pass bra bredd i truppen att om Grzelak får fortsätta bygga vidare på det som han skapat nu så kan nog laget mycket väl vara med och slåss om guldet nästa år. 

För Djurgårdens del ser nu den givna Europaplatsen ut att glida dem ur händerna. De har i alla fall inte allt i egna händer längre. Och det finns en del frågetecken att räta ut. 

Framför allt kring harmonin i laget. Hur kan det komma sig att en så pass etablerad och annars lågmäld spelare som Kevin Walker skjuter av en rejäl salva mot lagets tränarduo någon dag före en sådan viktig match mot den som AIK? 

Och varför bänkades Magnus Eriksson ? Det är väl den perfekta derbyspelaren med sin karaktär och sina ledaregenskaper. Med Falkenbergförlusten i färskt minne och en derbyförlust på det, känns det som att Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf har en del att fundera över.