Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

AIK måste släppa på handbromsen

Özcan Melkemichel och Rikard Norling hälsar på varandra inför matchen i Svenska Cupens semifinal mellan AIK och Djurgården. Foto: JOHAN DALI / FRILANSFOTOGRAFERNA / 420 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Ett AIK som vill släppa på handbromsen efter den stökigaste försäsongen på länge. 

Ett Djurgården som vill visa att de lärt sig den offensiva läxan från ifjol. 

Derbyt i eftermiddag kommer inte ge alla svar, men vi lär få en första fingervisning om var de svartgula och blårandiga nybyggena står.

När AIK gjorde klart med doldisen Robin Jansson, 26, från Oddevold stängde sportchefen Björn Wesström det stökigaste transferfönstret i klubbens historia.

Man kan knappast anklaga Wesström för att ha legat på latsidan. Tvärtom. 

AIK har tagit in det ena tunga namnet efter det andra och allt hade varit frid och fröjd i de svartgula leden om inte försäsongen bestått av ett skadeelände modell värre. 

Det började med osäkerheten kring Daniel Sundgren, som det länge såg dystert ut för, men som nu är tillbaka och ordinarie i startelvan. Fortsatte med Nils-Eric Johanssons hjärtproblem som tvingade honom att lägga skorna på hyllan. Sedan kom Jesper Nyholms benbrott och Joel Ekstrands knäproblem. 

Skadeproblemen på backsidan gjorde att AIK var ytterst nära att värva hem Panos Dimitraidis från turkiska Giresunspor. "Panos" var tänkt som mittback och ville ha ett längre kontrakt. Men ett par dagar före påsk kom beskedet att Giresunspor vägrade släppa sin nyckelspelare. 

De svartgula försökte även med Markus Halsti, men där gav Midtjylland samma besked. 

Nu blev det en budgetlösning där Jansson i första hand ses som en backup. 

 

Allt stök på försäsongen har säkerligen bidragit till att Rikard Norlings lagbygge sett aningen stabbigt ut så här i inledningen. Inte så konstigt. Norling och AIK bygger delvis nytt. Det är bara att kolla på startelvan mot Djurgården i eftermiddag jämfört med startelvan vid samma tidpunkt i fjol. Fem spelare är kvar. Sex är nya. Då är det inte konstigt att det lär ta lite tid innan det rullar i gång.

En okej premiär mot Dalkurd följdes upp av en okej bortamatch mot Malmö FF. 

Gemensamt för de båda matcherna har varit att AIK har saknat spets.  Framför allt när det behövdes som mest mot MFF.  

Nabil Bahoui höll landslagsklass i första halvlek.  Men när AIK skulle forcera med en man mer i andra tog det stopp. 

Som om Norlings spelare såg trötta ut. 

Som om de spelar med handbromsen i. 

Den måste de släppa på i eftermiddag. I alla fall om man ska ta revansch för derbyförsluten i Svenska cupen.

I Özcan Melkemichels blårandiga nybygge råder det harmoni. Även Özcan har fått skruva på vissa delar i lagbygget efter att nyckelspelare som Magnus Eriksson, Kim Källström, Othman El-Kabir lämnat laget.

 

Den säkrade platsen i cupfinalen har gett Djurgården en del arbetsro även om premiären mot Trelleborg visade på att svårigheterna med att luckra upp lag som försvarar sig lågt finns kvar där även i år. 

Å andra sidan finns det sparkapital även här. Yura Movsisyan säger själv att han är fit for fight, och är redo att spela 90 minuter. Men där håller Özcan inte med och menar att anfallsvärvningen inte är redo ännu. 

Sett till Yuras meriter lär han bli en tillgång när han väl är på planen, men han kommer inte att starta mot AIK. Frågan är om han ens får plats på bänken? 

Startar gör däremot Kerim Mrabti som har en ännu viktigare roll i år än ifjol. Han måste lyckas för att Djurgårdens offensiv ska fungera. Jonathan Ring och Dzenis Kozica är två nyförvärv som ännu inte visat vad de går för. Lossnar det får duon i kväll? 

Annars vimlar det av fyndvärvningar i Djurgårdens lagbygge. Marcus Danielson har redan presenteras sig. Fredrik Ulvestad likaså. Ulvestad mot Kristoffer Olsson blir en spännande match i matchen i eftermiddag. Slaget om mittfältet brukar avgöra många matcher och det lär bli en avgörande faktor. 

AIK är mest pressat att vinna med tanke på derbyförlusten senast. Å andra sidan har Djurgårdens poängtapp hemma mot Trelleborg gjort att laget också behöver en seger. 

Men känslan är att båda lagen är mer rädda att förlora än att de är måna om att vinna. 

Då brukar det alltid sluta med ett kryss.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!