Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

AIK kommer undan så länge de är med i toppen

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Rikard Norling satsade på fyra anfallare mot Häcken var det en ytterback som säkrade segern. 

Det säger en del om det vi sett av AIK hittills under 2019 - och det är imponerade att AIK kan vinna fast de spelar en rätt trist fotboll. 

Men så länge de vinner och hänger med i toppen kommer de undan med det. 

Efter fyra omgångar förra året stod AIK på åtta poäng, hade gjort sex mål och släppt in två. Och med derbyvinst mot Djurgården mot ryggen i omgång tre lade man grunden till SM-guldet när laget sedan radade upp totalt 20 matcher utan förlust i allsvenskan. 

Det var knappast någon sprakande fotbollsunderhållning som gav AIK det efterlängtade guldet. 

Tvärtom

Rikard Norlings shape, stabila defensiv och rätt tråkiga fotboll var den främsta anledningen till att de svartgula tog hem Lennart Johansson pokal 2018. 

2019 skulle spelet utvecklas. 

I Dubai slipade Rikard Norling på detaljerna som skulle ge AIK ett större bollinnehav för att klara av utmaningen att lyckas i det kommande Champions League, alternativt Europa League-kvalet. 

Av det har vi inte sett någonting ännu. 

När AIK stod inför omgång fem det här året kan vi konstatera att spelet inte utvecklats särskilt mycket. Det är samma tajta defensiv och det är i sanningens namn inte direkt någon underhållande fotboll att kolla på. 

Rätt tråkigt om ni frågar mig. 

Matchen mot Andreas Alms BK Häcken var inget undantag. Det var i långa stunder en rätt sömnig tillställning. 

Rikard Norling hade ”chockat” de flesta. 

***

Även om han hade hintat om det inför matchen var det nog få som trodde att han skulle satsa på en offensiv 4-3-3-uppställning där Jack Lahne, Henok Goitom, Chinedu Obasi och Tarik Eyounoussi alla är anfallare. Även om de mest fick agera försvarare i första halvlek. 

Men det verkar inte spela någon roll hur många anfallare AIK ställer upp med, det slutar 1-0 eller blir målsnålt ändå. 

Mot BK Häcken var det Daniel Sundgren som räddade tre poäng. Och Norling från rubriker om kris. 

För efter förlusten mot Örebro och ett spel som inte fungerat till fullo var det ett aningen pressat AIK mot BK Häcken. 

Om segern var rättvis?

Det går så klart att diskutera och i slutet av första halvlek räddades AIK av stolpen. Och när många satt och gäspade som mest och bara satt och väntade på att matchen skulle bli mållös fick Daniel Sundgren en smörpassning från Enoch Kofi Adu. 

Sundgren tvekade inte, tog med sig bollen och dunkade in segermålet bakom Peter Abrahamsson. 

***

Lojale krigaren Sundgren höll knappast inne med känslorna. Han har fått en del kritik, både förra året och det här, och det märktes att det där målet var viktigt för honom. 

Resan han gjort från att karriären i princip var död till att bli en nyckelspelare i guldlaget förra året är beundransvärd. 

Till sommaren fortsätter Sundgrens resa i Grekland och Aris, om de sista detaljerna blir klara. 

Vad jag hör är klubbarna nu i princip överens om övergångssumman på nära två miljoner kronor - och högerbacken får sin utlandsflytt i sommar. Det återstår dock en läkarundersökning och en påskrift av högerbackens personliga kontrakt. 

Få har förtjänat den chansen mer än just Sundgren. 

Och just den här kvällen lär Rikard Norling har skickat en extra tanke till Sundgren när han lade sig hemma på kammaren i Järfälla. Målet gav inte AIK bara tre poäng utan även herr Norling arbetsro inför matchen mot IFK Göteborg. 

För klart är att det finns rejält kvar att slipa på för AIK:s del.