Daniel Kristoffersson

AIK-försvaret väcker drömmarna om guld

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

1-0 hemma mot IFK Norrköping var inte någon vacker svartgul seger. 

Men Sveriges bästa defensiv väcker ändå drömmarna av guld till liv för AIK.  

I den 86:e minuten mellan AIK och IFK Norrköping på Friends arena vankad en nervös Henric Jurelius fram och tillbaka snett nedanför pressläktaren. Det var helt förståeligt att AIK:s sportchef hade nerverna utanpå rocken - och en talande bild just där och då.  AIK hade en 1-0-ledning men hade sjunkit långt, långt ner i eget straffområdet, nedpressade av IFK Norrköping. Och det kändes som att en kvittering låg i luften, även om de heta målchanserna för bortalaget lyste med sin frånvaro.  Innan dess hade Jurelius fått se två av sina nyförvärv briljera, och därmed också sett till så att AIK satt i förarsätet med fyra minuter plus tillägg kvar. 

Nicolas Stefanelli hade påpassligt gjort 1-0 och Kristoffer Nordfeldt hade gjort en jätteräddning i den första halvleken. Precis sådana räddningar som landslagsmålvakten är värvad för att göra. Precis en sån matchvinnarroll som Nordfeldt värvades för att ta. IFK Norrköping hade gjort en bra bortamatch, medan AIK fallit för långt ner i banan för att lägga sig på kontring i andra halvek. 

Det kändes onödigt med tanke på att IFK Norrköpings offensiv inte direkt var så där väldigt vass. Sotirios Papagiannopoulos hade ”Totte” Nyman i fickan större delen av matchen, samtidigt som Alexander Milosevic nickade bort det mesta. AIK spelade knappast någon fotboll som skulle locka fler besökare till Friends eller sälja årskort, men det går inte att säga något annat än att AIK:s defensiv ändå var imponerande säker. Sveriges bästa defensiv med två mittbackar som håller landslagsklass uppbackade av offensive Erick Otieno och rutinerade Mikael Lustig. 

Med Sebastian Larsson framför stängde de till det mesta. Det blev heller aldrig riktigt farligt i slutet. Inga riktigt heta kvitteringslägen trots en rätt hård press av Norrköping i slutet. Sportchef Jurelius kunde andas ut till slut och omfamnade vice vd:n Fredrik Söderberg i ett kramkalas efter slutsignalen. AIK hade tagit en blytung seger i en hyperjämn guldstrid och i och med att Malmö FF bara fick med sig oavgjort mot Varberg, så kan AIK nu resa till Malmö på onsdag inte känna samma press som de hade gjort om MFF vunnit. En rätt behaglig sits för ”Gnaget” om ni frågar mig. En hyperjämn guldstrid fortsätter att rulla vidare. Och klart är att den är precis lika oviss som innan den här omgången. 

Vad IFK Norrköping beträffar är det inte direkt konstigt att de nu är helt borta från toppstriden och lär få svårt att greja en topp fyra-placering. Med tanke på spelarna klubben tappat senaste året och att klubben fortfarande är inne i någon from av nybyggarfas, känns en femte eller sjätteplats rätt realistiskt. Det är nästa år som IFK Norrköping och Norling ska gasa.

Malmö tappar i guldstriden