Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Daniel Kristoffersson

AIK-fans får nog Obolo-vibbar nu

Kolbeinn Sigþórsson gör sitt första mål för AIK
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När de kallaste stormarna blåser kring AIK brukar klubben ha en förmåga att enas. 

Matchen mot Elfsborg var inget undantag - där ”Gnaget” bjöd på en rejäl överkörning. 

Och med en sylvass Kolbeinn Sigthorsson, som säkerligen ger supportrarna Ivan Obolo-vibbar, känns det som om MFF kommer få sig en rejäl match om SM-guldet.  

Det sägs ju att kaoset alltid ligger och lurar kring AIK och att klubben har lite närmare till de där kalla stormarna än vad andra har. 

Även om det inte är statistiskt bevisat eller fastslaget i någon undersökning, är det känslan som både spelare, ledare och supportrarna till klubben har. 

De flesta menar till och med att det är tjusningen med att spela i AIK. 

Och även om det varit lugnare än på länge (tacka SM-guldet för det) så blåste det upp till en mini-storm i torsdags när AIK gick ut med ett pressmeddelande om att man arbetsbefriat (läs sparkat) Daniel Sundgren, som hade sex dagar kvar i klubben innan hans övergång till Aris skulle träda i kraft. 

Åsikterna har varit, och är, många om de inträffade. Frågetecknen kring laget efter förlusten mot FC Ararat Armenia och inför matchen mot Elfsborg var nästan lika många. 

Ligger i AIK:s DNA

Rikard Norlings lag var skadeskjutet utan Sundgren, utan skadade mittbacken Per Karlsson och avstängde Karol Mets. Dessutom med en match i benen och en flygresa från Armenien. 

Men på något sätt ligger det i AIK:s DNA att sluta sig samman när det blåser som mest.  Spelare och ledare har näst intill blivit immuna när det är turbulens i eller utanför laget. 

När Andreas Alm sparkades under kaosartade former i maj 2016, gick laget ut och vann derbyt mot Djurgården några dagar efteråt. När mutförsöket mot Kenny Stamatopoulos uppdagades för två år sedan gick laget ut och vann matchen efter det med 1-0. 

Nu ska man inte jämföra Sundgren-gate med dessa två händelser, men efter några kaosartade dagar gick AIK ut och körde över Elfsborg fullständigt. 

Och det med en skadeskjuten startelva. 

Imponerande. 

Efter de första 45 minuterna ledde laget med 2-0 och det var rejält i underkant. AIK hade blåsts på en solklar straff och även radat upp vassa målchanser. 

Vad Jimmy Thelins tanke med Elfsborgs ultradefensiv var vet nog ingen, men den funkade inte alls. 

Totalt utspelat

Kolbeinn Sigthorsson och Henok Goitom hade fullständig lekstuga med Elfsborg-försvaret, Heradi Rashidi hade i perioder show på kanten och Sebastian Larsson och Enoch Kofi Adu vann allt på mitten. 

Elfsborg blev totalt utspelade i första halvlek, i vad som var en av AIK:s bästa halvlekar i år.

Andra blev en promenad i parken för AIK. En lysande Henok Goitom fick spräcka sin allsvenska måltorka genom att sätta 3-0 med dryga 20 minuter kvar. Goitom var bäst på planen i dag, tätt följd av Kolbeinn Sigthorsson. Jag vet inte, men det känns som det är lite Ivan Obolo-vibbar över islänningen. Stor, stark, kan hålla i bollen samtidigt som han är sylvass i straffområdet. Islänningen har också rätt hyfsad teknik, även om han inte är någon dribbler som drar två-tre man på egen hand. 

Om nu Sigthorsson trummar i gång på riktigt kan nog Malmö FF få sig en rejäl match om SM-guldet. 

Se höjdpunkterna från AIK–Elfsborg