Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

VM-guld – dags att ge honom sparken

Tony Gustavsson: "Sverige var bättre - bara att gratulera"
Foto: BIANCA DE MARCHI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jorge Vilda.
Foto: ISABEL INFANTES / STELLA PICTURES / PA

Spanien är ny världsmästare.

En historisk fotbollsdag. 

Men helt ärligt, det borde nästan ha varit omöjligt. 

När det hade beslutats att VM 2023 skulle bli det första världsmästerskapet med 32 deltagarländer höjds en del oroliga och även kritiska röster. Nu var risken stor för att det skulle bli en alldeles för ojämn nivå och dålig kvalitet. 

Men så har inte VM i Australien och Nya Zeeland varit. 

Mästerskapet i Oceanien har generellt bjudit på fotboll på en högre nivå än för fyra år sedan, publiken har dessutom kommit och tv-tittarna bänkat sig. 

Efter en månad, 63 spelade matcher var det i dag dags för final på Olympiastadion i Sydney. 

Och som att mästerskapet inte varit bra nog, finalen mellan Spanien och England blev VM:s bästa match. Två lag som aldrig tidigare varit i VM-final, nu skulle de göra upp i en historisk match. 

De 75 784 åskådarna bjöds dramatik från minut ett. Chanser åt båda håll, högt tempo och hårda närkamper. En halvtimme in i matchen slog Olga Carmona till. Hon som i tisdags var med och satte stopp för Sveriges finaldrömmar, nu gjorde hon ett supermål.

England vägrade ge upp, klamrade sig kvar. När Spanien fick straff med drygt 20 minuter kvar av finalen räddade Mary Earps. 

Kampen pågick in i det sista men Europamästarna lyckades aldrig komma ifatt. 

Spanien är världsmästare på damsidan för första gången i historien. 

På ett sätt kan det kännas rimligt, Spanien har en av världens bästa ligor, Europas bästa klubblag och ett stjärnspäckat landslag. 

Men sett till hur det senaste året har varit borde det nästan ha varit omöjligt för Spanien att ta guld. 

Det var i september förra året som kaoset bröt ut i det spanska landslaget. 15 spelare krävde att förbundskaptenen Jorge Vilda skulle avgå, med hot om att inte spela annars.Enligt uppgifter i spanska medier var spelarna missnöjda med stämningen i omklädningsrummet, hur Vilda hanterade skador, hans träningspass och hur han väljer ut spelare. 

Sedan eskalerade konflikten ytterligare när det spanska fotbollsförbundet uppmanade att peta samtliga inblandade till den efterföljande landslagssamlingen.

Striden mellan spelarna, förbundet och förbundskapten Vilda hade lagt sig en aning när VM drog i gång för en månad sedan. Men det var fortfarande så pass sårigt att flera tongivande spelare fortsatt saknades. Däribland Barcelonatrion Patri Guijarro, Mapi León och Sandra Paños som fortsatt inte vill spela i landslaget.

Trots ett år av kaos så var det Spanien som i dag fick lyfta VM-bucklan. 

Det borde inte ha gått, men det gick och nu är det bara att hoppas att förbundskapten Jorge Vilda får sparken efter drygt sju år på posten. Visst, det kan låta brutalt. 

Men är det något de nyblivna världsmästarna är värda så är det en ny förbundskapten som de känner sig trygga med och ett förbund som satsar på dem. 

Om det händer, då var det här inte sista gången som Spanien blev världsmästare. 

Tänk bara tanken hur bra ett lag kan bli som presterar så här under kaos.TV: Här blir Spanien historiska världsmästare