Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Tack, era meritlistor är ännu tyngre nu

Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅN
Foto: SARA BRATELL

Mörkret är becksvart. 

Livslusten borta, tårar, ångest och panikattacker. 

Vilken seger att de orkar berätta. 

Förra sommaren fick hon sitt stora genombrott. Under fotbolls-VM i Frankrike slog Madelen Janogy till med ett mål redan i den första matchen. 

När det svenska landslaget några veckor senare lämnade Frankrike så var det med ett brons i bagaget. 

Janogy fortsatte att imponera i landslaget under höstens EM-kval och i klubblaget Piteå var hon tongivande. Och vid årsskiftet kom nyheten: Anfallsstjärnan var klar för den tyska storklubben Wolfsburg. 

För drygt en månad sedan satt Madelen Janogy mitt emot mig här i Stockholm, tårarna rann och hon hade svårt att hitta orden. 

Men hon hade bestämt sig för att berätta om den mardröm hon går igenom

Den 24-åriga fotbollsstjärnan har mått mentalt dåligt under en längre tid, och nu orkade hon inte längre. Madelen Janogy har tagit paus från fotbollen för att fokusera på sin hälsa.

För ett par veckor sedan gick Eskilstunas back Anna Oscarsson, 24, ut och berättade om sin mentala ohälsa i en intervju med Radiosporten

”Jag kände mig värdelös, och såg på mig själv på ett väldigt nedvärderande sätt”, säger Oscarsson i intervjun. 

Och så nu i dag, Robin Söderling, 35, i Sommar i P1. En av Sveriges mest framgångsrika tennisspelare på senare tid berättar för första gången om mörkret han gått igenom. 

”Jag fick panik. Jag började gråta. Jag bara grät och grät. Jag åkte hem till hotellet och lade mig i sängen och varje gång när jag skulle gå in på en tennisbana fick jag panik. Då, för första gången kände jag hur mycket jag vill detta, men det går ändå inte. Inte ens om jag fick en pistol mot huvudet skulle jag kunna gå in på banan”, säger Söderling i sitt sommarprat.

Det är smärtsamt att lyssna på Robin Söderling och att det var hans psykiska ohälsa som gjorde att han avslutade tenniskarriären 2015.

I dag mår Söderling bättre, han har fått distans till den tuffa tid han gick igenom och säger att det nu är lättare att prata om sin psykiska ohälsa. 

Ett oerhört mod

Madelen Janogy, Anna Oscarsson och Robin Söderling är tre svenska idrottsstjärnor som bara de senaste månaderna har gått ut offentligt och berättat om sin psykiska ohälsa. 

Många har gjort det innan, men ännu fler vågar eller orkar aldrig. 

För det krävs ett oerhört mod att berätta om en annan sida än den som vi är vana att se. Den med framgångar, segrar och titlar på idrottsarenorna.

Den som idrottarna egentligen allra helst vill visa upp, och som vi andra älskar att ta del av. 

Men berättelserna om mörkret är minst lika viktiga. 

Dels för att väcka idrottsrörelsen att ta ett ännu större ansvar för även det psykiska välmåendet hos aktiva. 

Men också för att kan de, som berömda idrottsstjärnor, på något vis genom sitt kändisskap få oss andra att inse att psykisk ohälsa kan drabba vem som helst, är det en stor seger. 

Det är ofta också det som driver dem att berätta, att kunna hjälpa någon annan i samma situation. 

Så tack, Madelen, Anna och Robin för att ni har haft orken och modet den här sommaren. 

Era meritlistor är ännu tyngre efter detta. 


MÅR DU ELLER NÅGON DU KÄNNER DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG.

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.