Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anna Friberg

Supermänniskan Björgen viker aldrig, aldrig ner sig

Publicerad

HOLMENKOLLEN. Det såg ut att gå åt fanders för drottningen av Holmenkollen. 

Men denna supermänniska viker aldrig, ALDRIG ner sig. 

Makalösa, Marit Björgen. 

Om världscuptävlingen i Holmenkollen känns förknippad med slutet på skidsäsongen och att det går mot vår så känns november och finska Ruka för längesen. 

Men det är dit Charlotte Kalla har återvänt gång på gång under den gångna säsongen.

Inte rent bokstavligen men i pratet. 

Charlotte Kalla har gång på gång upprepat om hur avgörande den där starten var för henne. När hon inledde världscupen med att komma tvåa på 10 kilometer klassisk stil och dagen efter krossade Marit Björgen och vann jaktstarten och hela minitouren i Ruka. 

Och med ett starkt OS - ett guld, tre silver - i bagaget och en seger över Björgen i skiathlon såg det länge ut som att Charlotte Kalla var på väg att sätta norskan på plats ytterligare en gång den här säsongen.

Att hon skulle få sin revansch för den missade medaljen i OS-tremilen som Björgen vann.

För Charlotta Kalla var med i täten från start, hade superskidor dessutom.

Vinnarskallen skickar signaler

Samtidigt såg Marit Björgen, som avstod sprinten i Drammen tidigare i veckan för att hon inte kände sig kry, inte alls ut att vara i form. Det gick trögt och norskan såg körd ut.

Men sedan händer något som egentligen knappt ska kunna hända. 

Marit Björgen byter förvisso skidor och får ett betydligt bättre glid, men det är också som att hon byter kropp.

Som att hennes vinnarskalle växlar upp och skickar signaler till kroppen att det här får inte hända. 

Marit Björgen ska INTE förlora en tremil i Holmenkollen. 

Det gör hon inte heller. 

Den här 37-åriga superkvinnan vinner tremilen i Holmenkollen för sjunde (7!) gången i karriären. 

Och det är vad Marit Björgen måste benämnas som, en superkvinna i skidspåret. 

Bäst genom tiderna

I OS i Pyeongchang blev hon den bästa olympiern genom alla tider. 

Förstaplatsen i Holmenkollen i dag var hennes 131:e världscupseger i karriären.

Ändå tycks Marit Björgen inte vara mätt.

Visst, något mer OS blir det inte, det har Björgen, som fyller 38 om två veckor, varit tydlig med. 

Men när det kommer på tal om damerna borde få tävla på lördagen i Holmenkollen, precis som herrarna, är hon ivrig. När Björgen pratar i ämnet är det som att hon redan en halvtimme efter dagens race längtar efter nästa års tremil. 

Och alla vi som tittar på, det är bara att njuta så länge den här norskan fortsätter att ställa sig på startlinjen. För Marit Björgen är en skidåkare, en idrottare, som det finns väldigt, väldigt få av. 

Holmenkollen borde byta namn

Marcus Hellner har fått ge namn till en av backarna i Holmenkollen.

Men hela anläggningen borde byta namn till Björgenland, för i Holmenkollen är Marit Björgen drottning för alltid, och det känns som att hon aldrig kommer att kapitulera. 

Det finns bara ett problem.

Och det för de andra åkarna som ställs mot Marit Björgen en sådan här dag. 

Som Charlotte Kalla till exempel.

Kalla var med redan från start, hade bra skidor och allt såg ut att gå vägen. 

Men Holmenkollen är inte Kallas mark, det vill sig inte här. En enda pallplats har hon lyckats ta i "Kollen" och det är tio år sedan nu. 

Det spelar ingen roll att Charlotte Kalla ser ut att göra det mesta rätt. Det verkar finnas en förbannelse över Holmenkollen för Kallas del. 

Och en makalös, Marit. 

*** 

Bara en sak till: Marit Björgen sa att det var värt ösa på det sista i dagens tremil. Hon skulle komma hem snabbare till sonen Marius, 2, då. Det var så klart ett litet fint och kärleksfullt skämt. Men också ett bevis på att man som idrottskvinna inte alls behöver lägga ned sin karriär efter att ha fått barn. Tvärtom, man kan till och med vara en av världens mest framgångsrika idrottare även som mamma. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag