Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Storklubbar kommer att rycka i henne i framtiden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hanna Bennison gjorde sin första landskamp från start.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Hanna Bennison.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

FARO. Det är nya tider. 

Sverige kunde inte återupprepa VM-bedriften och slå Tyskland i Algarve cup. 

Men i det portugisiska kvällsljuset lös det lite extra kring en 17-årig spelare som känns som framtiden i det som måste bli det nya svenska landslaget.  

29 juni förra året var en av de hetaste svenska fotbollskvällarna på många år. 

I den tryckande hettan i Rennes lyckades Sverige med något man inte gjort på 24 år – besegra Tyskland i en mästerskapsmatch. 

2–1-segern tog inte bara Sverige till semifinal i VM utan säkrade också en OS-plats, något som tyskorna samtidigt gick miste om. 

Men inte för att förringa Sveriges historiska match i VM för drygt åtta månader sedan, men det var ett annat Tyskland vi såg då. Ett föryngrat och inte lika strukturerat lagbygge som tidigare. Det tyska landslaget har genomgått en generationsväxling och det märktes. 

När Sverige och Tyskland på nytt ställdes mot varandra i kväll, var det ett långt i från ett lika hett möte som i Frankrike. 

Nu är det mars, Algarve cup, 18 grader och årets första landskamp.

Mycket är sig likt i det svenska landslag som sprang ut på Estadio Algarve, kaptenen heter Seger, den allra största stjärnan Asllani och hade det inte varit för lite feberkänningar så hade nog Hedvig Lindahl varit den som vaktat målet. 

***

Men det har också hänt en del sedan VM-sommaren. 

Mittbacksgeneralen Nilla Fischer är inte ens med i Algarve-truppen, Linda Sembrant fick inte komma hit på grund Corona-spridningen hemma i Italien. 

I stället var det Magdalena Eriksson och Amanda Ilestedt som bildade mittbackslås framöver Zecira Musovic i målet. 

Och de hade problem när tyskorna drog i gång sin offensiv.

Sverige räddades av både stolpar och att Tyskland inte hade den riktiga skärpan i den allra sista delen av avsluten. 

I den 34:e minuten fanns det dock inte någon räddning, i svallvågorna efter en hörna satte Svenja Huth 1–0 till Tyskland. 

Det tyska övertaget till trots i den första halvleken, det fanns en annan nyhet, en både roligare och stabilare nyhet i den svenska startelvan än ett nytt mittbackspar och en ny målvakt. 

***

17-åriga Hanna Bennison fick chansen för första gången från start i A-landslaget. 

Supertalangen från Rosengård som har fått hyllningar som ”hon kan bli en av de bästa i världen”. Och när Caroline Seger tidigare i veckan beskrev sin klubbkamrat var det med ord som ”jag har har aldrig sett en större talang”

När Hanna Bennison i november A-lagsdebuterade i träningslandskampen mot regerande världsmästaren USA kom hon in när en knapp halvtimme återstod av matchen – och gjorde mål. 

Nu blev det inget mål den här gången, men Bennison gjorde en imponerande stabil insats på mittfältet. Stod rätt, var rapp i passningsspelet och framför allt – hon behöll lugnet. 

Debut i starelvan verkade inte ge 17-åringen någon nervositet alls. 

Tvärtom lyste självförtroendet och lugnet. 

Sverige är också på väg mot ett generationsskifte. Och i det är det fantastiskt roligt att se att förbundskapten Peter Gerhardsson har modet och viljan att satsa på en 17-åring från start och låta henne spela drygt 70 minuter, och det mot stornationen Tyskland. 

Att Hanna Bennison har framtiden framför sig råder det knappast något tvivel om, internationella storklubbar kommer garanterat rycka i henne än mer den närmsta tiden. 

Men hon kommer högst sannolikt också att bli en startspelare – och kugge – i det svenska landslag som delar av snart kommer gå i pension. 

Det känns ljust, trots kvällens förlust.