Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Slarvigt – så här får det inte se ut

Madelen Janogy efter Sveriges förlust mot Danmark.
Johanna Rytting Kaneryd.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Det är inte så här det kommer att se ut.  

Och framför allt, det är inte så här det får se ut i sommar. 

Under en gråkall långfredag i Malmö kan VM i Australien och Nya Zeeland i sommar kännas långt bort. Men faktum är att det är ruskigt nära.

Åtminstone om man tittar på det svenska landslagets spelschema. 

Dagens match mot Danmark var den näst sista innan VM, efter den väntar Norge i Göteborg nu på tisdag. 

Ett genrep i början av april kan kännas ett uns märkligt sett till ett mästerskap som för svensk del inleds den 23:e juli.

Men så är läget och inte bara för det svenska laget.

Mer märkligt – eller snarare oroväckande – är hur det såg ut i detta tidiga genrep. 

När den svenska laguppställningen släpptes en dryg timme innan matchstart saknades flera storstjärnor. En del, som till exempel Kosovare Asllani, fanns det en förklaring bakom, hon har haft känningar av en skada de senaste dagarna. 

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade dock gjort fler förändringar än så. 

I backlinjen fanns både Anna Sandberg och Hanna Lundkvist med från start. Och från den senaste matchen mot Tyskland i februari – Sveriges bästa landskamp på länge – fanns ingen från den uppställningen nu med på mittfältet. 

Självklart vill Gerhardsson testa nya spelare, fundera och formera. Men det fanns sannerligen mer att önska av det svenska spelet under den första halvleken som dominerades av Danmark, ett lag som inte ens tog sig vidare från gruppspelet i EM förra sommaren. 

Sverige saknade rutin

Och framför allt var det på det svenska mittfältet som bristerna fanns. Det slarvades, missades och gick för långsamt när Sverige hade bollen.

Samtidigt som Danmark fick matchen dit de ville, och dessutom punktmarkerade Fridolina Rolfö, så hade Hanna Bennison, Madelen Janogy, Julia Zigiotti Olme och Johanna Rytting Kaneryd det svårt. 

När Rolfö i slutet av den första halvleken kom lite längre ner i banan, själv hämtade bollar, då blev det lite bättre.

Men matchen igenom var det ändå tydligt att Sverige saknade rutin från just nu skadade spelare som Amanda Ilestedt och Hanna Glas. En helt i form Caroline Seger och en pigg Kosovare Asllani. 

Det var helt enkelt för mycket som inte stämde i det svenska spelet. Även om Sverige fick lite mer fart efter en mängd byten i den andra halvleken så blev det en kalldusch när Danmark avgjorde matchen på övertid.  

Inte speciellt bra alls 

Bland det värsta Peter Gerhardsson vet är att få frågor om startelvan, då har han finurligt börjat prata om ”slutelvan”, även om han på senare tid knappt har velat prata om det heller. 

Den svenske förbundskaptenen behöver självklart inte bestämma sig nu hur den blågula startelvan ska se ut i VM som är drygt tre månader bort.

Men det finns helt klart en del att fundera kring, dagens match mot Danmark var trots allt den näst sista innan flyget går mot Oceanien – och den var inte speciellt bra. 

Sverige kommer garanterat mönstra en ny startelva redan på tisdag mot Norge. 

En annan när VM drar i gång. 

Som den såg ut i dag mot Danmark kommer den sannolikt inte se ut då heller. 

Och framför allt, så här ska inte Sverige se ut om man vill nå långt i ytterligare ett mästerskap.