Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Sexskämt och briljans – Tiril Eckhoff är perfekt

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

POKLJUKA. Att hon kommer sluta som VM:s absolut mest framgångsrika åkare är stort nog. 

Men Tiril Eckhoff är så mycket mer. 

Skidskytte-VM förra året blev inte som hon ville. Inte en enda gång fick Tiril Eckhoff kliva längst upp på pallen i ett individuellt lopp. 

I stället fick hon titta på när lagkamraten Marte Olsbu Röiseland ägde mästerskapet från start till mål. 

Plåster på såren, ett ganska bra sådant, kom någon månad senare när Eckhoff slutade tvåa i den totala världscupen. 

Men den här säsongen började tungt för Tiril Eckhoff. I världscuppremiären i Kontiolahti blev det placeringar som 67 och 43. 

Och norskan tyckte att det mesta var piss i livet. 

Just det är en av Tiril Eckhoffs bästa sidor, hon säger som det är, hur det än är. 

Då i november var hon öppen med att coronapandemin verkligen tog hårt på henne. Att vara isolerad var sannerligen inget som passade hennes sociala liv.

Och när många andra åkare menade att de var trygga i tillvaron sa Eckhoff att hon var livrädd för att bli smittade. Om det skulle hända så ”skulle karriären nog vara över”. 

Eat, sleep, make love

Några veckor senare började Eckhoff, tristessen till trots, att rada upp pallpalceringar. 

Och när hon satt på podiumet i Hochfilzen innan juluppehållet efter ännu en förstaplats och fick frågan om vad hon skulle göra under julen skämtade Eckhoff och sa:

”Eat, sleep and make love”. 

Att just ”make love” i svenska medier översattes till ”ha sex”, gav Tiril Eckhoff senare en liten känga till om att det var en hård översättning. 

Men några hard feelings är det aldrig från norskan. 

Tvärtom, få elitidrottare bjuder på sig själva som Tiril Eckhoff när hon kommer till den mixade zonen för att möta journalister efter tävlingar. I med- och motgång står hon där, som en av de allra mest påpassade, och pratar på.

En perfekt idrottare

Som häromdagen, inför damernas stafett, då sa Eckhoff med sina då tre guld och ett silver inkörda i Pokljuka att Norge minnsann var ”underdogs deluxe”. 

Och så hade hon skapat ny publicitet, inte bara för sig själv, inte bara för Norge utanför hela VM.

På så sätt är Tiril Eckhoff det bästa som har hänt skidskyttet. På mer eller mindre egen hand skapar hon ett intresse gång på gång. 

Lägg där till att Tiril Eckhoff just nu är världens bästa skidskytt och hela VM:s drottning och att man utan överdrift kan säga att norskan är den perfekta idrottaren i all sin briljans. 

En idrottare som de allra flesta sporter skulle vilja ha.