Anna Friberg

OS-platsen känns väldigt långt bort

Foto: NISSE SCHMIDT/TT / NISSE SCHMIDT TT NYHETSBYRÅN

Stina Nilsson drömmer om OS. 

Men i själva verket ska hon nog vara glad om det ens blir en världscuppremiär. 

För ett år sedan var uppståndelsen enorm i Idre. Och allt handlade mer eller mindre om en enda person – Stina Nilsson. 

Den framgångsrika längdstjärnan skulle göra sin första tävling som skidskytt, det gick som väntat lite sisådär. 

Efter det blev det mest IBU-cupen, nivån under världscupen, för Nilsson. Men i den sista världscuptävlingen fick hon chansen att ställas mot de allra bästa. 

Stina Nilsson lyckades ta poäng i båda tävlingarna hon ställde upp i. Efter en 26:e plats i den inledande sprinten blev det en 22:a plats i jaktstarten.

Den där säsongsavslutningen har Nilsson berättat att hon tagit med sig in i denna. Och att hon nu, med ett års erfarenhet, känner sig som en skidskytt. 

När platsen i dag återigen var Idre och Sverigepremiär så fanns det så klart också högre förväntningar på Stina Nilsson än i debuten. 

Men med fyra bom och en åkning som inte vara mer än ”okej” så är det tydligt att Stina Nilsson fortfarande har mycket kvar att lära som skidskytt. 

Och det är så klart inte konstigt alls, det är liksom inte det enklaste bytet hon har gjort och det kommer att ta tid. 

Men Stina Nilsson har också varit tydlig med att den här säsongen är målet glasklart, hon vill och hoppas att få köra i världscupen. 

Gärna redan i premiären i Östersund om två veckor. 

Då måste hon prestera bättre

Det finns dock ett problem för Stina Nilsson efter dagens sprinttävling, där hon slutade på plats 23 nästan två minuter efter segrande Linn Persson. 

Konkurrensen i det svenska damlaget är benhård, det räcker bara att titta på dagens resultatlista där Linn Persson var bäst av alla, Elvira Öberg tvåa – trots tre bom – och Johanna Skottheim fyra. 

Och Stina Nilsson hade totalt hela nio svenska åkare framför sig i resultatlistan. 

Om Nilsson ska ha en chans att ta en av de sex startplatserna i världscuppremiären måste hon prestera bättre än vad hon gjorde i dag, och det redan i morgon.

Det känns långt borta

Efter dagens lopp sa Stina Nilsson att hon inte var nöjd med att ha dragit på sig fyra bom. Men att hon fortfarande hoppas att få köra ”stora tävlingar” framöver. 

Den förhoppningen är det inte fel att ha, men det kommer bli både svårt och tufft. 

När Stina Nilsson för ett par veckor sedan mötte oss journalister under en pressdag sa hon också att hon drömmer om en OS-plats i februari. 

Att den drömmen ska bli verklighet känns i nuläget långt, väldigt långt bort. 

Stina Nilsson får i stället sikta in sig på mirakel i morgondagens tävling och jaga en plats i världscupen. 

***

Sveriges största stjärna Hanna Öberg hade inte en bra säsongspremiär. Tvärtom om så var den snarare usel. Och visst går det att känna lite oro inför det. Samtidigt, det här var en svensk premiär i Idre, det är inte nu som Öberg ska vara som bäst. 

Att Sebastian Samuelsson var det – bäst i premiären – det är däremot ett glädjande besked.