Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Öberg sa det själv rakt ut – hon var förtvivlad

Hanna Öberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

POKLJUKA. I dag är det dags för Hanna Öbergs paradgren, distansloppet. 

Det är där hon har både OS- och VM-guld.

Men tyvärr luktar det mer oro och ovisshet än medalj om den svenska storstjärnan just nu. 

Skidskytte-VM i Pokljuka fick en svensk pangstart. På mästerskapets första dag tog Sverige hem bronset. Det trots strul med både stavar och skytte.

Men efter det är det – lite oväntat – de svenska herrarna som har dominerat.

Martin Ponsiluoma tog guld i sprinten, hans första individuella VM-medalj i karriären. Och så i söndags, silver till Sebastian Samuelsson i jaktstarten. 

Men den svenska skidskytt som vi har trott allra mest på inför VM, hon har hamnat i någon lika plötslig som oförklarlig svacka. 

Hanna Öberg var förvisso med i det svenska lag som tog brons i mixedstafetten. 

Efter två bommar i det första skyttet stod hon för en blixtrande snabb serie, satte alla skott och säkrade VM-medaljen åt Sverige. 

Men redan dagen efter kom det små signaler. 

Hanna Öberg sa att hon kände sig ”lite sliten” efter mixedstafetten. 

Det kan man så klart göra, men sträckan i stafetten var 7,5 kilometer och det var dessutom första tävlingsdagen på VM. 

Och är det någon som är van att tävla mycket och intensivt så är det Hanna Öberg. Hennes schema är alltid maxat, både i världscupen och VM.

Sedan kom nästa signal

I sprinten i lördags slutade Hanna Öberg på plats tio, 59 sekunder efter segrande Tiril Eckhoff. Efteråt var Öberg inte supernöjd men ändå hoppfull inför jaktstarten. Det skulle gå att avancera, att nå pallen var inte omöjligt. 

Men så sa hon det där andra också, hon var ”trött i benen”.

En ny liten signal. 

När starten gick för jaktstarten i söndags kändes det ändå som chansen fanns, för Hanna Öberg är en av världens bästa skidskyttar och har löst sådana där situationer förr. 

Men den här gången gjorde hon inte det.

Och nu var det inte heller längre bara små signaler. 

Hanna Öberg sa det rakt ut: ”hon kände inte igen sin kropp”

Hon berättade förtvivlat vidare att hon inte vet varför kroppen inte känns bra. Formen hade ju varit så perfekt bara en vecka tidigare på förlägret i Obertilliach. 

Det känns oroväckande

Till VM i Antholz förra året kom Hanna Öberg med både OS- och VM-guld i bagaget, båda tagna i distanslopp. Men det började knackigt och fortsatte med en rad fjärdeplatser ända fram till mästerskapets sista dag. 

Då tog Hanna Öberg brons i masstarten. 

En liten besvikelse sett till vad hon hade presterat både på OS i Pyeongchang och på hemma-VM i Östersund. 

Då snackades det mycket om att den mentala pressen varit stor med tanke på det sensationella genombrottet och succéåren innan, och att Öberg därför inte riktigt lyckades fullt ut. 

Men nu, den här gången på VM i Pokljuka, dit Hanna Öberg kom som trea i den totala världscupen och med ett lugn och självförtroende som hon både pratat om och strålat av inför mästerskapet, är det plötsligt kroppen som spökar. 

Och det känns milt sagt oroväckande. 

Efter misslyckandet i jaktstarten, där hon var långt efter i åktid jämfört med de snabbaste, sa både tränarna och Hanna själv att återhämtning nu var det viktigaste. 

Problemet är bara att tiden för återhämtning har varit kort. 

Drygt ett och ett halvt dygn efter att Öberg sa att hon inte kände igen sin kropp ska hon i dag vid lunchtid ställa sig på startlinjen i distansloppet.

Det som vanligtvis brukar vara hennes paradgren känns just nu mer ovisst än någonting annat. 

LÄS MER: Skidskytte-VM - här är hela programmet