Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Läs inte det här, Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

OBERHOF. Sluta läs här, Sebastian Samuelsson. 

Det känns som att du har en del annat att fundera kring just nu. 

När skidskytte-VM inleddes i Oberhof i dag var det inte sig likt. Solen sken från klarblå himmel och det var mer eller mindre vindstilla. 

Så brukar det inte se ut i det tyska skidskytte-meckat. För är det något som Oberhof har gjort sig känt för så är det den tjocka dimman som ställt till stora problem för en mängd skidskyttar genom åren. 

Men för övrigt blev det rätt mycket som vanligt. 

Norge vann mixedstafetten, precis som många tippat innan VM-premiären. 

Och ända fram till den sista sträckan var Sverige med i fajten om medaljerna, något som många experter spekulerat kring också skulle ske. 

Sedan började Sebastian Samuelsson skjuta. 

Eller snarare bomma. 

Samuelsson drog på sig tre straffrundor i det liggande skyttet och Sveriges medaljchanser var som puts väck. 

Rör i lite för mycket 

Efteråt var Sebastian Samuelsson förtvivlad, och vem hade inte varit det efter att ha skjutit bort både sin egen och lagkamraternas chans till en VM-medalj första dagen på mästerskapet. 

”Det måste ha varit något fel på vapnet”, spekulerade Samuelsson. 

Och så kanske det var. Men det känns ändå som att den 25-årige skidskyttestjärnan lite har tappat fokus. 

Att han rör i lite för mycket annat. 

Som att Samuelsson inför VM gick ut i sina sociala medier och lät sin följare gissa om han skulle ta tre eller fyra guld i Oberhof. Något som både svensk och internationell media givetvis frågade om. Speciellt med tanke på att Samuelsson inte varit på pallen en enda gång den här vintern. 

Och så i går, kvällen innan VM-premiären, berättade Samuelsson att han hade fått råd av Petter Northug. Men samtidigt passade den 25-årige svensken på att skicka en hälsning till Johannes Thingnes Bö; ”vi ses på upploppet”.

Så blev det som bekant långt ifrån. Sverige slutade nia i mixedstafetten och Thingnes Bö hade för längesen passerat upploppet när Samuelsson äntligen var där.

Finns annat att fundera på

De här kaxiga utspelen är så klart ett litet spel. Det förklarar Sebastian Samuelsson själv, att hetsande mot i synnerhet Norge handlar om att ”skapa intresse”. 

Ibland, som nu under VM, känns det dock som att det blir för mycket av den varan. Som att Samuelsson lite grann tappar fokus, glömmer varför han är på VM. Och i stället läser vad som skrivs i media och filar på nästa finurliga och kaxiga utspel. 

Kanske vore det bättre om Sebastian Samuelsson just nu tog lite mindre del av vad som skrivs och sägs och inte tvunget måste skicka en pik varje gång. 

Just nu – efter fiaskot i VM-premiären – känns det som att han har lite annat att fundera på. 

Var det något fel på geväret? Eller var det något annat?

Skapar en onödig press

Jag gillar verkligen Sebastian Samuelsson, han är påläst och duckar aldrig för att uttala sig om allt från doping till att såga IOK:s pampar. 

Men även om det är på skoj när Samuelsson efter misslyckandet i mixedstafetten slänger ur sig ”jag tror vi vinner herrstafetten”, så känns just det som att lägga onödig press på sig själv. 

Och det går så klart att skapa intresse på annat sätt, som att ta en VM-medalj till exempel. 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2023 – hela programmet med alla tv-tider.  

Elvira Öberg om Samuelsson: ”Lider med honom”