Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Inte minst hon har lyft detta guldlag

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

En lång väntan är över. 

Göteborg snubblade inte den här gången. 

Tvärtom togs det första guldet i klubbens historia hem i utklassningsstil. 

Och med Jennifer Falks makalösa nolla som bäret i cocktailen. 

Det var nära förra säsongen, men då blev det som det så ofta blivit de senaste åren, Rosengård tog hem guldet. 

Men den här gången var det skånska lagbygget, som tagit sex guld de senaste tio åren, inte starkast i sista ändan. 

Ett uns förvånande kanske sett det till det spelarmaterial som Rosengård har. 

Men Göteborg är svenska mästare, och väldigt värdiga mästare. 

Efter att ha varit snubblande nära fler gånger än bara i fjol så storspelade Göteborg när man hade allt i egna händer i bortamötet mot Linköping. 

Utgångsläget: seger och guldet skulle vara klart skulle kunna ge vem som helst skakiga nerver. 

Men Göteborg ångade på från start, gasade på ännu mer och vann till slut med utklassningssiffrorna 7–0 mot ett för dagen riktigt svagt Linköping. 

En enorm spelarkvalitet

Resan fram till dagens göteborgska guldjubel har varit lång. 

Klubben som har spelat i damallsvenskan i 25 år har hunnit byta namn från Landvetter, flyttat in till stan, fått ett cidermärke i lagnamnet (och massa sponsormiljoner inkluderat) och den här säsongen även en kritiserad före detta Blåvittpamp som ny coach. 

Mycket har hänt även på planen, segrar i Svenska cupen och kvartsfinal i Champions League dubbelt upp. Och det var här som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, Lotta Schelin, som 17-åring inledde sin karriär som senare skulle göra henne till en världsspelare. 

Men det är de senaste åren som Göteborg har befäst sin position som ett topplag, och laget som i dag blev svenska mästare har spelare av allra högsta klass. 

Vid den senaste landslagssamlingen, när Sverige säkrade en EM-biljett, hade klubben hela sju spelare i truppen.

Det säger en del om vilken spelarkvalitet det här guldlaget har. Och det utan stjärnor som Elin Rubensson (gravid) och Beata Kollmats (korsbandsskadad).

Hållit nollan 14 gånger

Inför säsongen var det många som trodde att nyförvärvet Stina Blackstenius skulle bli den starkast lysande stjärnan. Men landslagsanfallaren, har efter det infekterade bytet från Linköping till Göteborg, inte lyckats fullt ut. Skadeproblem och tuff konkurrens har gjort att Blackstenius har haft svårt att ta plats och i dagens guldmatch var hon bänkad. 

I stället är det främst Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund som briljerat framåt och försett Göteborg med målen.

Lägg där till spelare som amerikanska världsmästaren Emily Sonnett, rutinerade Emma Berglund och talangen Filippa Curmark som också lyft detta guldlag. 

Och inte minst Jennifer Falk. 

Inför dagens match hade hon hållit nollan 13 gånger av 20 möjliga i damallsvenskan den här säsongen. I dag hade Falk inte mycket att stå och nolla nummer 14 var glasklar.

27-åriga Falk har den här säsongen inte bara varit seriens bästa målvakt, hon har också visat att hon är en stark kandidat till att ta över efter Hedvig Lindahl i det svenska landslaget. 

Målet på resan är nått

Sedan Göteborg, då med klubbnamnet Landvetter, tog klivet upp i damallsvenskan 1996 så har laget inte åkt ur den högsta serien en enda gång. 

Och nu har man äntligen fått sitt guld. 

Grattis, Göteborg!

Kvällens guldfest är er!