Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Friberg

Hon är större än vad vi riktigt har förstått

Svenska anfallsstjärnan efter segern.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

DUBLIN. Två av Sveriges största stjärnor saknades. 

Men det gör inget.

För Sverige har en Eriksson som är större än vad vi förstår. 

Ingen Caroline Seger och Kosovare Asllani i gårdagens VM-kvalmatch mot Irland, men det gick vägen ändå. Sverige vann med 1–0.

När Magdalena Eriksson kom för att möta media på Tallaght Stadium i Dublin sent i går kväll huttrade hon och sa med synlig gåshud på de bara benen att:
”Nu gör vi det här snabbt”. 

Sedan blev det som det så ofta blir med Magdalena Eriksson, hon har mycket att säga och åsikter om det mesta. Det gick inte alls speciellt snabbt. 

Och vi journalister på plats blev nästan lite överraskade när hon för ungefär första (?) gången svarade ”ingen kommentar” på en fråga.

En fråga som gällde vad hon tyckte om domarens insats i VM-kvalmatchen mot Irland. Men det överraskande korta svaret sa mycket om vad Eriksson nog egentligen tyckte. 

I Caroline Segers skadefrånvaro var det Magdalena Eriksson som bar den svenska lagkaptensbindeln. En uppgift hon har haft ett par gånger tidigare i landslaget, men något hon är sedan säsonger tillbaka är van vid i klubblaget Chelsea. 

Och på något vis känns hon så självklar man kan bli som ledare. 

En otrolig pondus

Nej, Eriksson är absolut inte typen som hörs högst och mest i alla sammanhang, tvärtom är hon ofta snarare lite lågmäld. 

Men den 28-åriga försvaren har en otrolig pondus både på och utanför planen. Det vittnar både lagkamrater och tränare om. 

Och har man följt Magdalena Eriksson från sidan om är det också lätt att se att hon är den perfekta ledaren. 

Men den svenska fotbollspubliken har nog trots allt inte fullt ut förstått vilken superstjärna svenskan från Enskede har avancerat till att vara. 

Det är liksom inte vem som helst som blir lagkapten i ett av Europas bästa klubblag. 

Eriksson har kvaliteter på fotbollsplanen som är av högsta klass, alltifrån till att vara perfekt placerad i försvaret till att ha en vänsterfot som kan slå precisa passningar hela vägen upp till anfallet. 

Hon driver på och ryter ifrån när det behövs, ställer krav om än allra högst på sig själv. 

Magdalena Eriksson vill vara perfekt i allt. 

Precis som att hon ständigt driver en till synes outtröttlig kamp för damfotbollen, att villkoren ska bli bättre, tillgängligheten större och jämställdheten gentemot herrfotbollen bättre.

Då är hon mer än redo

När förbundskapten Peter Gerhardsson i går fick frågan om vad han tyckte om Erikssons insats som lagkapten var svaret:
”Jag hade höga förväntningar, och hon uppfyllde dem. Men det visste jag att hon skulle göra”. 

Det säger ganska mycket, och Magdalena Eriksson är inte bara en av Sveriges bästa och mest framgångsrika fotbollsspelare just nu, hon är en av världens bästa. 

Så tacka fasiken för att hon är nominerad till Ballon d'Or. 

Caroline Seger har varit och är en lysande lagkapten för det svenska landslaget, men den dagen då hon lägger av är Eriksson mer än redo att bära bindeln på heltid. 

Rolfö om matchen mot Irland