Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Hennes tid är förbi – samtidigt äger hon

Foto: MIRKO KAPPES / IMAGO IMAGES / FOTO2PRESS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

LE HAVRE. Martas bästa tid är förbi. 

Samtidigt äger hon scenen. 

För kvinnor är fotboll så mycket mer än 90 minuter plus tilläggstid.  

I höstas fick hon sätta ned sina fötter i lera. Marta Vieira da Silva hade valts in i Calçada da fama (Hall of Fame) hemma i Brasilien. 

Och utanför väldiga och mäktiga Maracanã i Rio de Janeiro finns nu hennes fotavtryck tillsammans med det fotbollstokiga landets allra största stjärnor.

Det har hunnit bli så längesedan att man ibland får påminna sig om Martas avtryck i Sverige. 

Hur hon då kammade hem SM-guld på löpande band, öste in mål och det i en av världens då bästa fotbollsklubbar på damsidan – Umeå IK. 

Hon har ett annat mål

Nu är scenen en annan och i går kväll blev Marta historisk. 

När hon satte straffen mot Italien gick hon förbi Tysklands Miroslav Klose i protokollet för flest antal gjorda mål i VM. 

33-åriga Marta är nu ensam i topp på 17 mål. 

Strålande glad firade hon inför publiken på Stade du Hainaut i Valenciennes. 

Det är lätt att smittas av glädjen och fantastiskt att se Marta i hennes femte VM. 

Samtidigt blir det alltmer uppenbart – hennes allra bästa tid är förbi. 

Speeden är inte riktigt densamma längre, passningarna inte lika precisa och försöken till trollkonster blir inte alltid längre till magi.

Det vet Marta också.

Eller åtminstone känns det så, för i stället för att ”bara” visa upp sig som fotbollsspelare tycks Marta ha ett annat mål det här VM:et. 

Och det i jämställdhetens tecken. 

Räcker inte att vara bäst

Ni kan det vid det här laget, hur Marta gjorde mål mot Australien och efter det pekade ned mot sin sko där en symbol för lika rättigheter fanns. 

Efter gårdagskvällens straffmål, det som gjorde Marta historisk, tog hon tillfället i akt igen. Att ta parti för kvinnor och lika rättigheter när hon sa att:

”Jag är väldigt stolt och glad över att ha skrivit historia i en sport som för somliga fortfarande är en manlig sport. Vi slår rekord och visar hur mycket damfotboll har utvecklats. Det här handlar inte bara om min historia, utan också för alla kvinnor i världen.”

Och är det någon som vet vad hon pratar om så är det Marta, för trots hennes enorma framgångar har karriären inte varit enkel.

För som kvinnlig fotbollsspelare räcker det inte ens att vara bäst i världen, det kommer ändå tillfällen då du hånas och ifrågasätts. 

Just för att du är kvinna och spelar fotboll.

Det räcker inte bara att spela fotboll, vara bra på det, som kvinna ska du också försvara att du spelar fotboll.

Martas kamp i den matchen, och på sättet hon lyfter lika rättigheter i det här VM:et gör att hon fortfarande äger scenen. 

Och det ska fotbollsvärlden vara väldigt tacksam för. 


LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider  

Hur tror du det går i Sveriges match mot USA?