Anna Friberg

Gerhardsson kommer inte kunna ta semester

Peter Gerhardsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

KALMAR. En landskamp är en landskamp. 

Men för Peter Gerhardsson var kvällens match mot Norge en av de viktigaste på länge. 

Och den svenske förbundskaptenen kan verkligen inte ta ut semesterdagar innan OS. 

Om en månad sätter sig det svenska damlandslaget i fotboll på flyget till Tokyo. Vilka som exakt finns med i den truppen får vi vet om knappt två veckor. 

En del namn kommer att vara supergivna, andra är det frågetecken kring. 

Och kanske är det just nu som Peter Gerhardsson ställs på riktigt prov för första gången under sin förbundskaptenstid.

Det första – och hittills enda – mästerskap som Gerhardsson har lett det svenska landslaget är VM i Frankrike för två år sedan. 

Då gick det som bekant hela vägen till medalj, Sverige slog England i bronsmatchen och VM kunde summeras; succé. 

Den gången kunde Gerhardsson åka till mästerskapet med mer eller mindre exakt de spelare han vill. 

Nu är läget annorlunda. 

Både Linda Sembrant (skadad) och Nilla Fischer (familjeskäl) missar OS i Tokyo. 

Det är inte bara två starka mittbackar som Gerhardsson får klara sig utan, det är också två spelare med enorm erfarenhet från mästerskap. 

Det är inte alls säkert att Fischer hade varit en startspelare om hon hade varit OS-klar, tvärtom. Men hon har en rutin av att spela de riktigt stora och avgörande matcherna som bara en handfull i landslaget kan mäta sig med. 

När det kommer till Linda Sembrant var hon den enda spelaren i den svenska truppen som spelade varenda minut under VM i Frankrike. 

Det säger en hel del. 

Och det är så klart inget snack om saken att det här är två spelare som kommer att saknas, allra mest för sin rutin, när OS sparkar i gång den 21 juli med ett stormöte mot regerande världsmästarna USA. 

En stor utmaning

I kväll spelade Sverige den näst sista matchen inför OS, och det mot Norge på Guldfågel arena i Kalmar. 

På tisdag väntar OS-genrep mot Australien på samma arena. 

Två enormt viktiga matcher för det svenska landslaget, nu ska inte bara truppen sättas utan också den startelva Gerhardsson tänker sig i OS. 

Och kanske har Peter Gerhardsson aldrig haft en större utmaning än nu när han helt plötsligt måste tänka om och bygga ett lag utan två av de mest tongivande spelarna under många år. 

Räkna med en ny elva då

Mot Norge överraskade Gerhardsson direkt när han valde att starta med en trebackslinje bestående av tre (!) mittbackar, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn och Magdalena Eriksson. 

Han satte dessutom nyblivna tyska ligamästaren Hanna Glas på bänken och gav Olivia Schough en ny roll på högerkanten. Samtidigt som Hanna Bennison, som har fått snålt med speltid i klubblaget Rosengård, på mitten tillsammans med Caroline Seger. 

Den nykonstruerade backlinjen fungerade okej, mycket tack vare Magdalena Erikssons enorma spelförståelse. 

Om den totala insatsen var helt klart godkänd mot Norge, så var det också en blandning av stunder av briljant spel i kombination med dalar då Sverige slarvade. 

Om Peter Gerhardsson har testat klart? Inte en chans, räkna med en ny startelva redan på tisdag. 

Och efter det kan den svenske förbundskaptenen knappast ta ut semesterdagar. Det finns fortfarande en hel del att fundera på inför OS. 

***

Och så kvällens osannolika rekord, Caroline Seger tangerade Therese Sjögrans 214 landskamper. Seger är säkert stolt, men för den svenska lagkaptenen är det garanterat tisdag och matchen mot Australien som är den STORA matchen. Då blir hon störst genom tiderna i Sverige – och Europa. 

Det är på riktigt helt otroligt.