Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Friberg: Schelin gör det för damfotbollen

Lotta Schelin säger att hon gör det för damfotbollens skull.

För vem Zlatan Ibrahimovic gör tv-intervjuer - eller inte - det vet man aldrig riktigt.

FRIBERGS LISTA

ÄNTLIGEN!

1) Äntligen, hurra och yes! TV4 har anställt Emelie Ölander som kanalens nya fotbollskommentator och man säger att man inte gjort det för att hon är tjej utan för att hon är en duktig sportjournalist. Det är hon, vilket hon visat under sina år på Radiosporten, och jag är så glad att hon nu får chansen i tv. Att hon blir Fyrans första kvinnliga kommentator är fin bonus.

FORTSÄTT FRÅGA!

2) Det var givetvis en väldigt befogad fråga av TV4:s Olof Lundh om varför Zlatan drog iväg den där bollen i ansiktet på Färöarnas målvakt.

Zlatan får svara vad han vill, MEN Lundh får också fråga vad han vill. Jag gillar att han gör det, även om han vet att han riskerar få en känga - igen.

SENT ELLER TIDIGT?

3) Först blev det klart att TV10 visar samtliga NBA-finaler. Och i veckan kom beskedet att det blir samma sak med Stanley Cup. Sen kväll eller tidig morgon - vad man kallar det är väl mest en fråga om dygnsrytm, men det finns all anledning att vara vaken och titta.

TITELFAJTEN

4) Planen var att matchen skulle visas i efterhand men när TV4 insåg att intresset för titelmatchen mellan Frida Wallberg och australiskan Diana Prazak är stort tänkte man om. Det resulterade i att man i kväll kan se svenskan slåss om ett världsmästarbälte i direktsändning.

DOKUMENTÄR-FROSSA

5) Först väntar en dokumentär om Pia Sundhage och sedan kommer en serie i tre delar om damfotbollens historia.

Att SVT inte har sändningsrättigheter till stundande EM tycks man vilja ta igen på annat vis. Dokumentär-frossa väntar nästa vecka och vinnarna är vi i tv-sofforna.

INTE ENS NÄRA

Under hela vintern har Sverige lobbat hårt för att masstarten ska slopas vid herrarnas femmil och damernas tremil vid VM i Falun 2015. Något som såg ut att gå vägen när man även fick Internationella skidförbundets längdåkningskommitté på sin sida. Men när det högsta beslutande organet, Fis Council, hade möte i veckan kom man fram till att frågan ska avgörs av den europeiska tv-unionen EBU.

Masstart eller inte - det bestämmer tv-pamparna. Galet!

Det är i den första delen av den kommande dokumentärserien "Den andra sporten" (sänds i SVT nästa vecka) som Lotta Schelin pratar om sin och damlandslagets relation till media.

Om hur hon faktiskt inte är så road alla gånger av att ställa sig framför tv-kameran och förklara varför det gick som det gick.

Men att hon gör det för damfotbollens skull.

Så här säger Lotta Schelin i dokumentären:

"Som damfotbollsspelare, när man får medialt utrymme, vet man att man också gör det för damfotbollens skull."

"Hur många gånger har jag inte gått till intervjuer med en tanke: 'okej kom igen nu, du gör det också för damfotbollen. Inte bara för mig själv och min personliga image utan faktiskt för något större än så'. Och det är klart, Zlatan behöver inte tänka så. Han gör det inte för herrfotbollen. För de behöver ju inte det. Men vi behöver ju det och det vet vi."

Och visst har hon rätt.

Zlatan och kompani behöver knappast sukta efter utrymme i varken tv, tidningar eller radio.


De får minst sagt mycket uppmärksamhet och har ingen anledning att be om mer.

Däremot borde vi tv-tittare vara värda mer och ett bättre beteende från herrlandslaget och de med medieansvar hos fotbollsförbundet.

Under den senaste VM-kvalsamlingen med herrlandslaget var det - som många gånger förr - en del turer kring landslagets kontakt med media, vilket TV4 som sände båda kvalmatcherna fick känna på.

Det finns alltid en överenskommelse mellan Svenska fotbollförbundet och den sändande tv-kanalen om vad som gäller före, under och efter matcherna.

Vilka intervjuer man ska få göra, vem som kommer till studion och så vidare.

När Sverige förlorade VM-kvalmatchen borta mot Österrike förra fredagen lyckades landslaget och fotbollsförbundet bryta mot de flesta överenskommelserna.

Det kom inte en enda svensk spelare till studion efter matchen (vilket man enligt TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic blivit lovade att det skulle göra). Lägg därtill att den exklusiva spelarintervju som det sändande tv-bolaget alltid har rätt till ställdes in.

Man börjar fundera på om det är på väg att bli som under Lars Lagerbäcks år med ett landslag som varken skulle synas eller höras.

Oklart vilka knappar TV4 hade tryckt på inför matchen mot Färöarna i tisdags, men då var det bättre uppslutning.

Vi fick lyssna till Anders Svensson, Albin Ekdal och Mikael Lustig efter matchen.

Och till studion kom sedan lagkapten Zlatan Ibrahimovic.

Som vanligt när den svenske superstjärnan ställer upp i tv-rutan vet man inte riktigt vad man ska få.

Den här gången fick vi en Zlatan som inte klarade av Olof Lundhs befogade fråga om varför han slängt en boll i ansiktet på Färöarnas målvakt, utan att börja hugga tillbaka.


Den senaste veckans båda VM-kvalmatcher ger en talande bild om hur det ofta är med herrlandslaget:

Ena gången passar det inte alls och gången därpå måste det slinka in åtminstone något mothugg eller barnsligt svar.

Det svenska herrlandslaget i fotboll måste inte - som damlandslaget - kämpa för att synas och höras.

Men det betyder inte att man inte behöver tänka på när och hur man ställer upp i tv.

Jag önskar att både spelare och förbundsfolk med herransvar börjar tänka lite mer som Lotta Schelin och inser att man borde göra tv "för fotbollens skull".

Det är vi tittare värda.

Att få lyssna till spelarintervjuer i samband med matcher är nämligen inte annat än väldigt rimligt.