Anna Friberg

Krossen var fullständig och total

Publicerad

Från storförlust till jättekross.

Hammarby känns ovisst som aprilvädret.

Men i går sken solen över Bajen, och allra mest Erik Israelsson.

Det var så sent som i torsdags som Hammarby lämnade Borås arena med hängande huvuden efter storförlusten mot Elfsborg.

4–1 till Boråsarna och med bara oavgjort, 1–1 mot Östersund, i premiären var Hammarbys säsongsinledning långt i från munter.

Precis som Helsingborg som också bara hade lyckats knipa en poäng på de två inledande omgångarna inför gårdagens möte.

Det såg med andra ut, åtminstone på papperet, som om det var två jämstarka lag som skulle göra upp i vårsolen på Tele 2 arena i går eftermiddag.

Men det var det inte.

Inte på något vis.

Hammarbys överkörning av Helsingborg var fullständig och total.

Eller som HIF-tränaren Henke Larsson beskrev matchen, "det enda positiva var att vi tog ledningen med 1–0, men efter deras kvittering finns det inget."

 

Helsingborgs ledningsmål kom redan i den fjärde matchminuten.

Bara två minuter senare började den grönvita festen och Helsingborgs kortvariga glädje dog i samma stund som Erik Israelsson kvitterade till 1–1.

Men det var bara början på Israelssons fantastiska söndag.

27-åringen som flyttade med Nanne Bergstrand från Kalmar till Hammarby gjorde tre av Hammarbys fem mål och var med sitt spel i den första halvleken en stor del i att hemmalaget kopplade greppet om matchen.

Lägg där till två klassmål av Alexssander Medeiros de Azeredo och inbytte Måns Söderqvist och det var svårt att förstå att det var samma lag som fick storstryk i Borås bara tre dagar tidigare.

Helt plötsligt verkade det mesta fungera i Hammarbys spel och hemmapubliken fick se något helt annat än man gjorde i premiären mot Östersund.

Då buade Bajen-fansen ut sitt lag efter den första halvleken när man lamslaget tittade på när nykomlingen hade lekstuga.

I går var det Hammarbys tur att leka och när dagens stora festfixare Erik Israelsson stänkte in det femte målet när det bara återstod några minuter av matchen var jublet öronbedövande från det grönvita havet.

 

Helsingborg bjöd inte upp till något vidare motstånd alls på Tele 2 i går eftermiddag men när man tittar på Hammarbys säsongsinledning, 1–1, 1–4, 5–1, känns det ungefär lika ovisst som aprilvädret var laget står den här säsongen.

Kanske blir det tydligare när man i nästa omgång ställs mot Djurgården i årets första derby.

Men i går sken vårsolen över Hammarby, och allra mest över Erik Israelsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag