Anna Friberg

Friberg: Den vackraste bilden av Zlatan hittills

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Zlatan hade så klart rätt.

Vi behövde få komma hem till hans pappa för att förstå.

Nu har vi fått ytterligare en bild av världsstjärnan.

Den vackraste hittills.

Det stod i pressreleasen att det var Zlatan Ibrahimovic som låg bakom dokumentären ”Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål” som sändes i Kanal 5 i kväll.

Men jag måste erkänna att jag tvivlade.

Tvivlade på att det på riktigt skulle vara Zlatan själv som kommit med idén om att göra film av hans 50 landslagsmål.

Men efter att ha sett den första delen av två av dokumentären tror jag faktiskt att det stämmer.

Zlatan hade något han ville visa.

Att dokumentären kom att hängas upp kring ett målrekord var förstås en anledning god nog, absolut, men det var också ett passande tillfälle att få göra det han verkligen ville göra.

Hylla sin pappa.

Och det är också när pappa Sefik Ibrahimovic tar plats som den redan lysande dokumentären lyfter ytterligare ett snäppt.


Att få höra Sefik Ibrahimovic prata om sin son, deras relation och hur han följt hans fotbollskarriär är en värmande men också hjärtskärande historia.

Att Zlatan haft en tuff uppväxt är inget nytt men att höra pappa Sefik berätta om hur hans 9 000 kronor i månaden skulle räcka till en hyra på 4 000 och resterande räkningar ger en vidare bild av hur det verkligen var hemma hos familjen Ibrahimovic i Rosengård.

När Zlatan i sin tur berättar om hur hans pappa till och med struntade i att betala hyran för att sonen skulle ha råd att åka med på träningslägret till Tyskland är det ett av många tillfällen då Zlatan belyser hur hans pappa har varit och fortfarande är hans största supporter.

En pappa som har ett Zlatan-rum fyllt med tröjor, foton, pokaler, klippböcker (bara med de positiva artiklarna). Och en pappa som har spelat in varenda – varenda! – match som sonen spelat som elitspelare.


Zlatan menar att boken om honom själv, och av honom själv, ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” inte gav en rättvis bild av hans pappa.

Jag både hoppas och tror att Zlatan, och Sefik, Ibrahimovic är nöjda med resultatet av tv-dokumentären. För det vi fick se i den första delen av ”Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål” är en fantastiskt varm och kärleksfull berättelse om relationen mellan far och son.


Tillbakablickarna på målen, "Matrix"-fotografering och rekonstruktion, lagkamrater, tränare och förbundskaptener som säger sitt om Zlatan, det finns mängder av bra material i dokumentären.

Men utan pappa Sefiks medverkan hade den varit fattigare.

Nu har Zlatan försett oss med ett nytt kapitel ur hans liv.

Jag tror att det var viktigt, kanske allra mest för honom själv.


Men Zlatan vore inte Zlatan om det inte fanns något mer än viljan att få berätta sin historia.

Exekutive producenten Calle Jansson berättar att han i morgon med största sannolikhet får ett samtal från Ibrahimovic där han undrar hur kvällens tittarsiffror var.

”Han hoppas säkert på ett rekord”, sa Jansson.

Hur många som tittade i kväll redovisas i morgon förmiddag. Jag skulle inte bli förvånad om miljongränsen nås, så stor är Zlatan Ibrahimovic.

Och vi som tittade fick se en strålande dokumentär om svensk idrotts största stjärna.

Jag ser redan fram emot nästa del.