Anna Friberg

Charlotte Kalla är sig inte lik

Publicerad

Två pallplatser på hela säsongen.

Charlotte Kalla är sig inte lik.

Ett saknat tryck i åkningen? Kanske.

Men jag tror att det är värre med den där glöden som inte syns.

Det fanns inget riktigt tryck i åkningen.

Charlotte Kalla var som hon brukar när hon inte nått hela vägen fram, fåordig och på mindre glatt humör.

Hon konstaterade det vi andra också såg, att det var något som saknades i åkningen för att nå hela vägen fram och upp på pallen.

Men det som oroar mig mest är inte saknaden av det där trycket.Det är saknaden av glöden.

Glöden i de där bruna ögonen finns inte längre hos Charlotte Kalla och det känns mer oroväckande än något annat just nu.

Att den inte finns där efter ett lopp, som i dag, där hon inte riktigt räckte till, det är en sak.

Men det är som att glöden inte riktigt funnits där på hela säsongen.

Och när den väl gjort det, som under sluttampen av Tour de ski, då har den bara blixtrat till en kort stund.

 

Kanske är det just det förbundskapten Rikard Grip menar när han säger att "den inre känslan" saknas. Stabilt och bra, absolut.

Grip nämnde flera positiva saker när vi pratades vid efter loppet men han snackade också om marginaler och så saknanden av det där "lilla sista".

Som förbundskaptenen mer tror beror på det mentala än själva åkningen i sig.

En fjärdeplats i världscupen är förvisso inget att skämmas över, speciellt inte när åkarna framför heter Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jessica Diggins.

Det är bara det att Charlotte Kalla har skämt bort oss med något annat genom åren.Vi är vana att se henne på, och inte utanför, pallen. Den här säsongen har Kalla bara lyckats ta sig upp på pallen två gånger.

Senast det hände var den 5 december i Lillehammer då hon slutade trea i skiathlon-loppet.

Dessförinnan, var det en andraplats i säsongspremiären i Ruka.

Att Charlotte Kalla, regerande världsmästare på 10 kilometer fristil, där hon också tagit OS-guld, inte lyckas bättre på favoritdistansen i Nove Mesto, där hon dessutom brukar trivas (två segrar), det är förbryllande.

Speciellt när stjärnan själv inte riktigt tycks veta varför hon inte når upp ens till den lägsta pallplatsen.

 

Men det finns mer att ge.Både Charlotte Kalla och Rikard Grip underströk det i dag.

Det gäller bara att hitta flytet och känslan igen.

Den inre känslan.

Jag tror att det är den som brukar i glöda i Charlotte Kallas ögon.Just nu finns den inte där och jag undrar om vi kommer få se den mer alls i vinter.Men jag hoppas det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag