Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Friberg

Friberg: Att den inte sändes var ett fiasko

EM-semifinalen mot Tyskland i somras sågs av 1,8 miljoner tv-tittare.

I dag, när Sverige mötte Bosnien-Hercegovina i VM-kvalet, var antalet tittare – noll.

Att matchen inte tv-sändes är ett fiasko och att Fifa inte gör något åt saken visar hur ointresserade man är av damfotboll.

Det går så klart inte att jämföra en tidig match i VM-kvalet med en EM-semifinal som dessutom avgjordes på hemmaplan.

Om dagens match mot Bosnien-Hercegovina hade sänts på tv hade antalet tittare kanske varit en femtedel så många som EM-semifinalen mot Tyskland, om ens det.

Men det spelar ingen roll. Det finns ett intresse bland de svenska tv-tittarna för damlandslaget i fotboll och matchen borde så klart ha sänts.


Problemet är att matchen inte tv-producerades i Bosnien-Hercegovina. Intresset hos de bosniska tv-bolagen har helt enkelt inte funnits.

Och när hemmanationen inte producerar matchen finns heller ingen signal för andra länder, där Sverige i det här fallet hade varit den stora intressenten, att tillgå.

Enda alternativet hade varit att en svensk tv-kanal hade åkt ner till Bosnien-Hercegovina och själva producerat matchen.

Men att TV4, som äger rättigheterna till hemmamatcherna i VM-kvalet, eller någon annan svensk kanal skulle göra det är ganska osannolikt.

För det första krävs att man måste ha rättigheten från det bosniska förbundet att sända matchen. För det andra så skulle kostnaden att skicka ett helt sändningsteam med allt från OB-buss till kameramän bli så stor (vi snackar miljonbelopp) att ingen kanalchef skulle se det som en acceptabel utgift för en enda match.


Det är här som Fifa borde gå in och agera.

Jag anser att Fifa borde ha som krav att alla deltagande länder i ett mästerskap ser till att matcherna tv-produceras.

Det skulle helt enkelt vara ett tvång att varje lands fotbollsförbund tecknar ett avtal med ett inhemskt tv-bolag som sänder hemmamatcherna och som i sin tur kan erbjuda dem vidare till andra länder. Visst, tv-bolagen i vissa länder där intresset för damfotboll är lågt, är säkert svårlockade men Fifa måste ändå våga ställa det här kravet på de nationella förbunden.

Hade Fifa haft ett större intresse av att värna om och lyfta fram damfotbollen hade denna regel funnits i dag.

Nu tycks man, som så ofta, sätta herrfotbollen i första hand.

Och den här gången var det vi svenska tv-tittare som fick ta smällen.

***

Om jag missade VM-kvalmatchen helt i dag? Nejdå, som så många andra gånger blev pålitliga Radiosporten i räddaren i nöden.